Egér paraziták


Tévedés azt gondolni, hogy csak az elhanyagolt, elmaradott környezetben kaphatunk el fertőzéseket a patkányoktól, egerektől!

egér paraziták

Ezek a rágcsálók még a nagyvárosok közepén is jól érzik magukat, és sajnos, nemcsak a egér paraziták károsíthatják meg, de betegségeket is terjeszthetnek. Talán nincs is olyan, aki ne emlékeznek az iskolai történelemórákról a középkori pestisjárványokra, a fekete halálra, és arra, hogy milyen nagy szerepet játszottak a patkányok a betegség elterjedésében, és így az európai népesség közel felének elhalálozásában.

egér paraziták

A kártékony rágcsálók - elsősorban az egerek és a patkányok - azonban napjainkban is számos, emberre veszélyes betegséget terjeszthetnek, közvetlenül és közvetve egyaránt.

Hogyan fertőznek a patkányok és az egerek?

egér paraziták

Betegséget okozhat a patkányok és egerek harapása, karmolása, de az állatok ürülékéből, vizeletéből, nyálából is kórokozók kerülhetnek a szervezetünkbe. Az ürülék, a nyál és a vizelet beszennyezheti az ivóvizet és az élelmiszereinket is, de akár az is előfordulhat, hogy a szennyezett port lélegezzük be, és ezen keresztül fertőződünk meg. Emellett a patkányokon és egereken élősködő bolhák, kullancsok vagy atkák is átkerülhetnek az emberre, és ezek csípése okozhatja a fertőzést.

Hazánkban a házi egér és a vándorpatkány a legelterjedtebb fajok, ezek okozzák a legtöbb közegészségügyi problémát.

egér paraziták

A patkányok és egerek által terjesztett betegségek között találjuk többek között a leptospirózist, a fertőző agyhártyagyulladás egyik altípusát limfocitás choriomeningitis - LCMVa patkányharapási lázat, hantavírust, de a szalmonella-fertőzést, a tularémiát, a trichinellózist, a pestist, vérzéses lázakat, sőt a veszettséget is.

Ezek egy része enyhébb lefolyású és csak kellemetlenségeket, például hasmenést okoz, mások viszont akár az életünket is veszélyeztethetik.

A rágcsálók szőre, ürüléke, hámsejtjei, valamint a rajtuk élősködő atkák akár allergiás tüneteket is okozhatnak az érzékenyeknél. Érdemes tudni, hogy az elhullott állatok is legalább annyi veszélyt hordoznak magukban, mint az élők.

Éppen ezért az elpusztult egeret, patkányt ne fogjuk meg puszta kézzel, csak gumikesztyűvel, esetleg nejlonzacskóval.

  • Máj méregtelenítő kiegészítők testépítés
  • Alultápláltságot jelent.
  • Milyen betegségeket kaphatunk el a patkányoktól és az egerektől? - EgészségKalauz
  • Belső élősködők: férgek
  • Zombivá tevő paraziták - Ezotéria | Femina
  • Támogass te is!
  • Egy parazita megváltoztatja személyiségünket | hu
  • Az élősködő kiöli áldozatából a félelmet

Ezek az agyhártyagyulladás jelei! Mikor forduljunk orvoshoz?

Belső élősködők: férgek Belső élősködők: férgek Egy egészséges kutyának jó a tartása, éber, kíváncsi és érdeklődik a környezete iránt.

Ha patkányt, egeret vagy a rágcsálók nyomait, ürüléket fedezünk fel a környezetünkben, érdemes figyelni az esetleges fertőzések tüneteit, például a magas egér paraziták, a fejfájást, az izomfájdalmakat, a hányást, egér parazitákezek észlelése esetén azonnal forduljunk orvoshoz. Jelezzük az orvosnak, hogy kapcsolatba kerülhettünk patkánnyal vagy egérrel.

Viselkedési zavar passzív dohányzástól A Toxoplasma gondii egy egysejtű parazita, mely hazánkban is elterjedt. Sokan úgy ismerik ez az kórokozó, mely a macskaürüléken át terjed át az emberre. A kórokozó már eddig is híres volt arról, hogy képes befolyásolni a megfertőzött egerek és patkányok magatartását, úgy hogy ezek az állatok hamarabb essenek zsákmányul a macskáknak, melynek emésztőrendszerében a toxoplazma parazita békésen szaporodhat tovább. Kiderült, hogy azonban nemcsak a patkányok viselkedését írja felül egy toxoplazma fertőzés, hanem az emberkét is. A férfiak és nők személyiségében különböző változások mérhetők tetten.

Figyeljünk az esetleges bolha- vagy kullancscsípésekre is! Ha megharapott minket a patkány vagy az egér, haladéktalanul keressük fel az orvost.

egér paraziták

Bár rendkívül ritka, hogy a rágcsálók harapása veszettséget okozzon, nem lehet ezt teljesen kizárni. A veszettség a tünetek megjelenése után gyógyíthatatlan, minden esetben halálos kimenetelű betegség. A seben keresztül a tetanusz kórokozója is a szervezetünkbe juthat, és a patkányharapási lázat is nagyon fontos kezelni.

Szijjártó Péter bejelentette: így jutnak majd haza a külföldön ragadt magyarok A TED-Ed szerint a következő betegség a föld népességének egyharmadát érinti, de sokan még csak nem is tudnak róla.