Féregjarat angolul, Féregjárat


Féregjárat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából Féregjárat : Einstein-Rosen híd művészi ábrázolás Az elméleti fizika a fizika azon ága, amely matematikai modellek és fizikai absztrakciók segítségével észszerűsíti, magyarázza és előrevetíti a természetben előforduló jelenségeket. A matematika fontosságát az elméleti fizikában az is hangsúlyozza, hogy szokták még egyszerűen csak matematikai fizikának nevezni.

féregjarat angolul

Egy elmélet az alapján van megítélve, hogy az általa előrevetített események mennyire egyeznek meg az empirikus megfigyelésekkel. Féregjarat angolul az alapján is megítélhetjük, hogy az általa előrevetített történéseket mennyire lehet alátámasztani új megfigyelésekkel. Egy fizikai elmélet abban különbözik egy matematikai tételtől, hogy -bár mindkettő axiómákra épül- a matematikai tételeteket nem lehet kísérletekkel illetve megfigyelésekkel bizonyítani.

féregjarat angolul

A fizikai elméletek magukban foglalnak egy vagy több különböző kapcsolatot különféle mérhető mennyiségek között. Arkhimédesz rájött, hogy egy hajó úgy lebeg a vízen, hogy kiszorítja testének víz alatt levő térfogatátmíg Püthagorasz felfedezte a rezgő szál és az általa gerjesztett hanghullám közti kapcsolatot illetve azt is, miként lehet kiszámolni egy négyzet átlóját.

500 Angol Kifejezés

Esetenként a matematikai rendszerből le lehet következtetni, hogy egy fizikai rendszer hogyan kell viselkedjen. Például az a Riemann és mások általi elképzelés, hogy a tér akár görbe is lehet.

féregjarat angolul

Az elméleti előrehaladás korábbi, helytelennek bizonyuló vagy egyszerűen csak elavult paradigmák félretevését is magával vonhatja. Régebben úgy gondolták, hogy minden égitest a Föld körül forog; még régebben pedig azt, hogy a Föld igazából lapos.

féregjarat angolul

Csak abban az esetben fogadhatunk el egy elméletet, ha az általuk kijelentett előrejelzések helyesek és nem tartalmaznak nagyobb vagy kisebb ellentmondásokat. Továbbá elvárás és egy elmélet másodlagos hivatása az is, hogy rendelkezzen egy úgynevezett matematikai szépséggel, azaz legyen következetes és nyilvánvaló és bizonyos értelemben elegáns és esztétikus is.

Széljegyzet Reynolds bemutatkozó regénye tehát nem sikerült hibátlanul, de izgalmas világa és központi konfliktusa könnyen feledteti apróbb hiányosságait. Néha már-már Egan-i szinten részletez egy-egy tudományos jelenséget vagy elméletet és bizony volt egy-két eset, amikor egyet vissza kellett lapoznom, hogy teljes képet kapjak az éppen tárgyalt témáról. A könyv fő konfliktusa is egy komoly tudományos elgondolást, a Fermi-paradoxont járja körül. Realistább megközelítést alkalmaz Hamilton-nal szemben: nincs féregjárat, nincs fénysebességnél gyorsabb utazás. Itt bizony keményen telnek az évek a csillagközi kiruccanások során.

Ezt a filozófiai elvet szokták még Occam borotvájának is nevezni, a XIV. Ez az elv féregjarat angolul azt jelenti ki, embereket, mint a kezelést két elmélet közül amik értelemszerűen ugyanazt tárgyalják azt érdemesebb választani, amelyik egyszerűbben van megfogalmazva.

  1. Parazitákat okoznak
  2. Giardia gyogyitasa
  3. Pinworm készítmények

Azaz kevesebb fizikailag bizonyíthatatlan kijelentést tartalmaz. Egy elmélet következményeinek a vizsgálata a tudományos módszer része. A fizikai elméletek lehetnek általánosakjavasoltak illetve elvontak. Kiemelkedő elméleti fizikusok.

féregjarat angolul