Giardia gyogyitasa. Giardia-fertőzés (giardiasis)


Horváth Balázs, általános orvos Az egysejtű élősködővel fertőzöttek fele tünetmentes, gyermekek esetében azonban szinte mindig tapasztalhatóak a tünetek. Kórokozója a Giardia lamblia. A fertőzés szájon keresztül történik, olyan étellel vagy vízzel, mely a kórokozó ún.

Ezek a paraziták az állatok mellett megtámadják a kutyákat és macskákat is, azáltal, hogy főleg a vékonybélbe fészkelik be magukat. A Giardiák sok állat emésztőrendszerében kimutathatóak, anélkül, hogy ennél tüneteket tapasztalnának.

gyógyszerek a paraziták számára a thula ban

A legtöbb erős immunrendszerrel rendelkező kutya és macska képesek egyedül megbirkózni ezekkel a parazitákkal, ezért nem lehet észrevenni náluk a fertőzést. Néhányuk hányingertől, hasi fájdalomtól szenved, de gyakori náluk a hasmenés is hosszan tartó vagy mindig visszatérőami klasszikus jele a Giardiáknak. Ezen állatoknak nem mindegyike képes egyedül felvenni a harcot a Giardiákkal és állatorvosi segítségre szorulnak.

Informaciok: Giardia Ismerik-e már a betegségekről szóló rovatunkat?

Általában véve a Giardiák nem életveszélyesek! Ha a kutya vagy a macska visszatérő vagy tartós hasmenésben szenved, van, ami általában sárgás, de lehet véres is, azt javasoljuk, hogy vegyen székletmintát, vigye az állatorvoshoz, aki megvizsgálja, hogy van -e náluk Giardia.

Giardiasis giardiázis : kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség

Amennyiben háziállata érintett lenne, fertőzésére hatékony gyógyszereket lehet kapni. Jó tapasztalataink vannak a fenbendazol hatóanyaggal pl. Ritka esetekben előfordulhat, hogy a Giardiák a kezelés alatt az állat epéjébe visszahúzódnak majd azután újra színre lépnek.

  • Fűz parazita
  • Giardia-fertőzés (giardiasis)
  • Giardiasis tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Helminták és protozók

Ez esetben egy új székletvizsgálatra van szükség és adott esetben hét múlva meg kell ismételni a kezelést. Előfordul, hogy egyes állatok nem reagálnak a fenbendazolra. Itt a metronidazollal történő kezelést javasoljuk.

Mivel ez a gyógyszer jobban megterheli a szervezetet, minden esetben a Panacur alkalmazása az előnyösebb. Mivel a Giardiák kiürülnek széklettel és még a testen kívül is meglehetősen hosszú ideig életképesek, ezek átterjedhetnek egyik állatról a másikra az ürülék szaglása és a giardia gyogyitasa felületetekkel való érintkezés során.

A közös élelmiszer-tálak is potenciális hordozók.

paraziták és psoriasis kezelése belülről

Ezért ajánlatos a kezelés során közös háztartásban élő többi állatot is hasonlóképpen kezelni. Azt javasoljuk, hogy azonnal távolítsuk el az állatok székletét, rendszeresen fertőtlenítsük a tálakat, a tárolókat, a takarókat és mossuk le az állat végbélnyílásának környékét!

Vigyázat: a Giardiák egy akár 70 ° -ig hőmérsékletet is túlélnek.

paraziták hd minőségben

Ezért forrázni kell a tálakat és a takarókat. Profilaxis: távolítsuk el giardia gyogyitasa kutyaürüléket! A gyanús kutyáktól vegyünk több napon át székletmintát.

  • Kórokozó parazitákból hogyan lehet gyermekeket venni
  • prokontra.hu - Milyen problémákat okozhatnak kutyája férgei és hogyan védheti meg kedvencét ellenük?
  • Giardiázis: mit érdemes tudni róla? - HáziPatika
  • Állatorvosi gyógyszerek férgek számára

Csak a kijelöltek.