Klinika szájszaga


Mi van a torkomban?

klinika szájszaga

A mandulakövek viszonylag gyakoriak, de általában egyszerűen kezelhetők. Bár otthoni eltávolításuk is megoldható, miattuk érdemes inkább orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a nem kívánt szövődményeket. A torokmandulák félszínén hasadékok találhatók, amik lehetővé teszik, hogy az ételmaradékok, elhalt sejtek és baktériumok, valamint a nyákanyagok összegyűljenek bennük — ez kívülről sárgásfehér foltként látható a mandulákban.

klinika szájszaga

Mandulakőről azokban az esetekben beszélünk, amikor ezek az anyagok megkeményednek, illetve elmeszesednek klinika szájszaga ez a folyamat krónikus mandulagyulladás esetén fordul elő gyakrabban. A mandulakövek általában aprók, nagy és szilárd kövek csak ritkán jelennek meg. Egyéb panaszok nem jellemzőek, de a hosszabb ideje fennálló tünetekkel érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt.

  • Amiről a rossz szájszag árulkodik • Egészség • Reader's Digest
  • Rossz lehelet torok problémák
  • Deworming emberek drogok
  • Okozhatja-e emésztési probléma a rossz leheletet?
  • Az egyik oka, amely csak múló probléma, a szájüregben keresendő, hátterében legtöbbször a nyelvháton felszaporodott baktériumokkal teli lepedék áll.

Etelka, az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika fül-orr-gégész szakorvosa. Ne kezeljük otthon!

Civilizált emberré válva egyre inkább lemondtunk a szaglással szerzett információról, de tudatalattinkat ma is erősen befolyásolja. Parfümökkel kívánjuk magunkat vonzóvá tenni, és izzadásgátló dezodorokkal küzdünk a kellemetlen testszagok ellen. A kellemetlen lehelet a felmérések szerint a testszag után a második helyen áll a társas kapcsolatainkat negatívan befolyásoló tényezők között. A problémát növeli, hogy saját szájszagát nem érzi senki, mások pedig inkább elkerülik, de nem szólnak.

Nem javasolt a mandulakövek otthoni, mechanikus úton történő eltávolítása, ezzel ugyanis nem kívánt szövődményeket okozhatunk.

A rendelőben szakszerűen eltávolíthatóak a zavaró kövek.

Klinika (2018-06-27) - ECHO TV

Ha nincsenek panaszok, akkor orvosi kezelésre sincs szükség. A kisebb kövek sós, meleg vizes gargalizálással, vagy almaecetes, illetve citromleves vízzel történő klinika szájszaga maguktól is eltávozhatnak. Amennyiben ez nem segít, vagy ha a mandulakövek nagyobb méretűek, illetve nehezen hozzáférhető helyen alakultak ki és zavaró tüneteket okoznak, helyi érzéstelenítésben végzett kisebb beavatkozás válhat szükségessé.

klinika szájszaga

A többször eltávolított, de ismételten visszatérő vagy túl nagy kövek esetén a mandulák eltávolítása jelenthet megoldást. A hagymafélék fogyasztása ezt a problémát nem oldja meg, az antibiotikumos kezelés sem segít.

Mit tehetsz ellene? Természetesen, ha a fent említett szagokat máson érzed, vagy más érzi terajtad, célszerű minél előbb orvoshoz fordulni, hogy a betegséget mihamarabb kezelni kezdjék. Ha egyéb kellemetlen szagokat tapasztalsz, az alábbi tippek segíthetnek a helyzeten. Az egyik legismertebb közülük a joghurt.

A lakunák szűkítése egyaránt elvégezhető lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel, ami főként azokban az esetekben lehet javasolt, ha valakinek visszatérő problémát jelentenek a mandulakövek. Krónikus mandulagyulladásra való fokozottabb hajlam esetén azonban továbbra is a mandulák eltávolítása a jó megoldás.

klinika szájszaga