Mérgező hatóanyag. Index - Tudomány - Az egyik leggyakoribb dísznövénytől betéphetünk, de bele is halhatunk


Ebben a fejezetben a jelenleg engedélyezett, jelentősebb hatóanyagokat hatásmódjuk és kémiai szerkezetük szerint csoportosítva mutatjuk be. A környezetből érkező kórokozók csírázását, behatolását gátolják.

Index - Tudomány - Az egyik leggyakoribb dísznövénytől betéphetünk, de bele is halhatunk

Kijuttatásukat követően a csapadék vagy az öntözővíz — formulációtól függően eltérő mértékben — lemoshatja a növény mérgező hatóanyag, hatásuk emiatt csökken, vagy megszűnik.

A legrégebben ismert és alkalmazott hatóanyagcsoport, az első ilyen készítményt bordói lé réz-szulfát és mész keveréke formájában Millardet vezette be a szőlőperonoszpóra elleni védelemben. A készítmények a rézionokat szulfát, hidroxid, vagy réz-oxiklorid formájában tartalmazzák.

gyömbér parazita orvosság

Az egyetlen jelenleg engedélyezett hatóanyagcsoport, mely baktériumos betegségek ellen alkalmazható. A gombaspórák felhalmozzák a környezetükben található rézionokat. Az ion hatása összetett, legjelentősebb mértékben a piroszőlősav-dehidrogenáz enzimrendszert gátolja.

Hatóanyagok:

A réz a lisztharmatok kivételével számos gombás betegség ellen hatékony. Eredményesen használható a peronoszpórafélék, a burgonyavész, a monilíás rothadás, az őszibarack levélfodrosodása és számos más betegség kórokozójával szemben.

Felhasználásánál figyelembe kell venni a növények eltérő rézérzékenységét, ami fajonként és fajtánként eltérő. A csonthéjasok — közülük is kiemelkedően az őszibarack — pirosbimbós állapottól fokozottan érzékenyek a rézionokra.

Egyes almafajták gyümölcsén a rezes permetezés hatására hálózatos, parás mintázottság jelenik meg, ami rontja az alma piaci értékét.

ascariasis fertőzés mi miatt

A réz felhalmozódik a talajokban, és minden élő szervezet érzékeny vele szemben. Ezek a tények felhasználásának lehetőségét egyre szűkítik, még az ökológiai termesztésben is.

A farmakológia alapjai

Kéntartalmú vegyületek. Az elemi kén különböző formulációkban elsősorban a lisztharmatok ellen véd.

A delix f csepp parazitaellenes

Hatása a sejtlégzés aspecifikus gátlásán alapul. Különböző fémtartalmú enzimekkel, például a citokrómok vasionjaival alkot komplexet. A gombák micéliumszöve¬dékében és a spórákban oxidálódik, a toxikus hatást a kén-dioxid, a kén-trioxid és ezek származékai fejtik ki.

Csupor Dezső A gyógynövényekkel kapcsolatos elvárások és a valóság néha nagyon távol van egymástól. Ez az állítás a túlzóan pozitív és negatív előítéletekre egyaránt érvényes: nem igaz, hogy a növények — úgy általában — hatástalan placebók, de az sem, hogy minden gyógy növény mindig, minden körülmény között biztonságosan gyógyító hatású. A szintetikus gyógyszerek korában a gyógynövényeket általában a kevésbé hatásos, ugyanakkor általában biztonságos gyógyászati eszközök közé sorolják. Sokszor alapvető különbséget tesznek a gyógyszerek és gyógynövények között — jóllehet több gyógynövény gyógyszerként is forgalomban van.

Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett kevés hatóanyag egyike. Nagy hektáronkénti dózisa a talajok mikrobiológiai életére káros hatást mérgező hatóanyag. Használata során figyelembe kell venni, hogy magas léghőmérsékleten perzselést okozhat a növényeken. A vegyületcsoport óta ismert. Legjelentősebb és ma is alkalmazható képviselőjük a mankoceb.

  • Érdemes gondoskodni a rágcsálómentesítésről
  • Tabletták a paraziták megelőzésére

Peronoszpóra, varasodás, moníliás betegség, alternáriás és szeptóriás foltbetegségek és — a lisztharmatok kivételével — sok más gombás betegség ellen használható. Hatása többirányú: a gombaenzimek tiolcsoportjához kötődve gátolja azok működését. Komplexet képez a gomba számára létfontosságú fémionokkal, diszulfidhidat képez a különböző fehérjék között, vagy izotiocianáttá alakulva mérgezi a sejteket.

Mindezek végső soron a sejtlégzés leállásához vezetnek. A sokoldalú hatás miatt rezisztencia nem alakul ki. A növény felületén a mankoceb védő hatást nyújtó vékony réteget képez, ugyanakkor viszont elvékonyítja az epidermiszt, ami a későbbiekben a gombákkal szembeni fogékonyságot növeli. Felhasználás során fokozottan ügyelni kell az alkoholfogyasztás tilalmára, mert a szervezetbe jutva gátolja az alkoholt lebontó enzimek mérgező hatóanyag, és súlyos mérgezéseket okozhat.

A vegyületcsoport számos, korábban széles körben használt tagja — zineb, maneb, propineb stb.

Mérgező szobanövények

Perklórmetil-merkapto-vegyületek ftálimidszármazékok. Mérgező hatóanyag folpet és a kaptán azonban mind a mai napig használhatóak, és számos gomba által okozott betegséggel szemben védenek. A lisztharmatok ellen nem hatásosak, de eredményesen használhatók a peronoszpórafélék, a burgonya- és paradicsomvész, a varasodás, a monília és számos további növénybetegség kórokozójával szemben.

gyógyszer a paraziták számára e

A hatóanyagok a gombák sejtlégzésének gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat. A védőhatás a mitokondriumokban található enzimek tiol-csoportjának megkötésén keresztül érvényesül.