Vesetágulat tünetei


Mi az a Pyelontágulat?

Vese üregi tágulat, magzati vese-problémák II. Gyógyhírek december 13, Vese üregi tágulat Ha a vizelet útjában valahol torlódás lép fel, a vizelet pang, és az üregeket kitágítja.

A szűkület a húgyutak falában jön létre, legtöbbször a húgyvezetéken. Miért baj a vese üregi tágulat? A legfőbb gond nem az üregrendszer kitágulása, bár annak is komoly következményei lehetnek: a tág üregekben pang a vizelet, a pangó vizelet előbb-utóbb könnyen befertőződhet, és gennyes vesegyulladás alakul ki.

Kapcsolódó cikkek

Ilyenkor lázas a gyermek, gyakran vesetágulat tünetei. Csecsemőkorban a vesetáji fájdalmat sírás, elsápadás, haspuffadás jelzi. Az ultrahang-korszak előtti időben tulajdonképpen örülnünk kellett annak, hogy ha e betegekben a láz, a hányás fellépett, mert ezzel időben felhívta magára a figyelmet a betegség.

Sokkal alattomosabb az, amikor a tünet- és panaszmentes gyermekben lappangva, egyre inkább rosszabbodik a húgyszervi állapot.

vesetágulat tünetei

A legfőbb gond azonban az, hogy a vesében kialakult nyomásfokozódás a vesét károsítja. A veseállomány fokozatosan elvékonyodik kialakul a zsákvese: hidronefrózisa veseműködés beszűkül. Ha későn ismerjük fel, addigra már a vese elpusztul, megmenteni nem lehet, ebben az esetben a vesetágulat tünetei el kell távolítani, sőt, ha mindkét vesét érinti ez a veleszületett rendellenesség, veseelégtelenség is fenyeget. A szűkület általában a húgyvezeték vese közeli vagy hólyag közeli szakaszán található.

Ha egyoldali, csak az adott oldalon van tágulat, a másik vese ép. A fiú magzat húgycsövében néha a vizelést akadályozó fejlődési rendellenesség van jelen: ez a húgycső billentyű. A billentyű úgy viselkedhet, mint egy kis vitorla: minél jobban erőlködik a baba, hogy vizeljen, az annál jobban nekifeszül a húgycső falának, és csak nehezen, cseppekben ürül kevés vizelet.

Kinek ajánlott a várandósság alatti gyermekurológiai szaktanácsadás?

Vesetágulat tünetei az alattomos betegség a húgyhólyagot és mindkét vesét tönkreteheti. Előfordulhat, hogy veséből nem egy, hanem két húgyvezeték is továbbítja a vizeletet. Leány magzatban néha azt látjuk, hogy a két vezeték közül az egyik nem a hólyagba, hanem a hüvely nyílása mellett a külvilágba szájadzik ez állandó vizeletcsepegéssel jár.

vesetágulat tünetei

Ez a rendellenes szájadzású húgyvezeték is beszűkülhet. Ilyenkor csak a vese egyik felében lesz tágulat ahonnan ez a húgyvezeték ered. Nem mindig egyforma a fejlődés menete a magzat minden szervében. Ha a veseműködés fejlődése előbbre tart, mint az üregrendszer fejlődése, előfordul, hogy a húgyutak nem képesek a termelődő vizelet teljes mennyiségét továbbítani és átmeneti torlódás alakul ki.

  1. Vesemedence-gyulladás - Urológiai központ
  2. Ami miatt rossz a lehelet

Ez néhány hónapig, akár fél évig is tarthat, majd spontán rendeződik a helyzet. Tehát a tágulat fokozatosan eltűnik.

Magzati korban is felismerhető urológiai rendellenességek

Nem minden üregi tágulat válik ismertté születés előtt Ez tulajdonképpen már nem a magzati kor problémája, de előfordul, hogy valamennyi ultrahang vizsgálat a szülés előtt ép veséket jelzett, és a későbbi vesetágulat tünetei mégis vese fejlődési rendellenesség derül ki.

Ennek oka az, hogy a szűkület fokozatosan rosszabbodik. Terhesség alatt annyira enyhe fokú, hogy pangás még nincs. Szülés után, ahogy a gyermek nő, és a folyadék igénye emelkedik, a nagyobb mennyiségű vizeletforgalom mellett elégtelenné válik a szűk szakasz. Ezért indokolt és javasolt minden kis csecsemő ultrahang vesetágulat tünetei 6 hónapos kor előtt. Az üregi tágulatok gyógyítása A komoly pangással járó húgyvezeték-szűkület, húgycső billentyű ellátása műtéti úton történik. A húgyvezeték műtétje során a kóros, szűk szakaszt eltávolítjuk és az egészséges szöveteket plasztikai műtéttel újra egyesítjük.

A vérvétel alkalmával a gyulladásos paramétereknek van nagy jelentősége, illetve a vesefunkciós értékeknek. Az általános vizeletvizsgálatnál a fehérvérsejt szám és vizelet üledéket nagyon mérvadó, illetve vizelettenyésztés alkalmával a pontos baktériumtörzsről és a baktériumok érzékenységéről kapunk információt. Így a célzott antibiotikumos kezelés pontosan meghatározható. A laborvizsgálatokon túl képalkotó diagnosztika is történi. Az ultrahang vizsgálat folyamán képet kaphatunk a vese állapotáról, az esteleges elfolyási nehézségekről, esetleges vese rendellenességről, melyek további vizsgálatokat pl: CT, urográfia indikálhat.

Ha a szűkület a húgyhólyag közelében van, akkor a kitágult, sokszor kanyargóssá vált húgyvezeték vesetágulat tünetei a hólyagba újra beültetjük. Ezek a plasztikai műtétek a mai modern körülmények: korszerű altatás és korszerű műtéti anyagok használata mellett kiváló eredményekkel járnak, és ha szükséges, már újszülött korban is biztonságosan elvégezhetők.

  • A vesebetegségek jelei - HáziPatika
  • Milyen szövődmények léphetnek fel?
  • Rossz lehelet, íz a szájban

Így a csecsemő egyetlen műtéttel visszanyerheti egészségét. A vesekárosodást és a vissza-visszatérő gennyes vesegyulladásokat így időben megelőzhetjük.

Vese üregi tágulat, magzati vese-problémák II. - Gyógyhírek

Felbecsülhetetlen tehát az értéke a gondosan, lelkiismeretesen végzett terhesgondozásnak, illetve a csecsemőkori ultrahang-szűrésnek. Szükséges-e a méhen belüli műtét vagy az előrehozott szülés? A válasz: nem!

vesetágulat tünetei

Csak rendkívül ritkán előforduló kórképek speciális eseteiben jöhet ez szóba. Egy-két évtizeddel ezelőtt az orvostudomány törekedett arra, hogy minél előbbi megoldást nyújtva, már a születés előtt kiküszöböljék a rendellenességeket.

Ezért műtéti beavatkozásokat végeztek a magzatban, vagy koraszülést indítottak el, hogy az idő előtt világra jött újszülöttben azonnal elvégezhető legyen a műtét.

Ma már tudjuk, vesetágulat tünetei ez a gyakorlat felesleges és káros, két okból is: Egyrészt azért, mert kiderült, hogy a magzati beavatkozás nem hoz jobb eredményt, mint ha megvárjuk a gyermek vesetágulat tünetei jöttét, és a szülés után megismételt vizsgálatokat követően — ha egyértelműen igazolódott, hogy szükséges a beavatkozás — végezzük el a műtétet.

Viszont a magzati beavatkozás óriási kockázatokkal jár: magzati fertőződés, méhen belüli szepszis, vetélés kockázatát hordozza magában. Tehát nem csak hogy nincs értelme, de igen veszélyes ez az eljárás.

Mi vezethet a vesemedencék tágulatához, vagy hajlamosíthat rá?

Napjainkban ezeket már nem végzik, mert csak rendkívül ritka, mindkét vesét érintő, a magzat életét közvetlenül fenyegető állapotban tartjuk egyáltalán indokoltnak. Az előrehozott szülés rizikója is óriási: a koraszülötteket köztudottan számos veszély fenyegeti.

Tudományosan bizonyított, hogy semmilyen előnnyel nem jár, ha a plasztikai műtétet néhány héttel előbb végeznénk; a gyermek élete kerülne veszélybe, s csupáncsak azért, mert bár az egyik veséje ép, a másikat idő előtt terveznék műtéttel gyógyítani. Szem előtt kell tartani azt az igen fontos tényt, hogy — amint azt már részletesen ismertettünk — sok baba esetében átmeneti jelenség a vese üregi tágulat.

  • Vesetágulat | prokontra.hu
  • Forrás: babaszoba.
  • Széles szalagtartó köztes gazda és végső gazda

Ha a szülőknek kérdésük van a fentiekkel kapcsolatosan, kérdéseikre készséggel válaszolok telefon: