Prokontra.hu
Hírek és információk

47 az egyben: jön a „magyar nemzeti védjegy” 8 milliárd háttérköltséggel

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

Egyetlen erős védjegy létrehozásán gondolkodik az állam. Az élelmiszerek minőségének javulását reméli attól, hogy negyvenhét védjegyet egybe sűrítene, jelezte az agrárminiszter. Nagy István részt vett a Magyar Pékszövetség közgyűlésén, amelyen elmondta: egy új, állami felügyeletű nemzeti védjegyet vezetnének be, így valódi biztonságot és hitelességet kapnának az élelmiszerek.

A nemzeti védjegy lesz a garancia a minőségre

A recept pofon-egyszerű: végy 47 különböző alapanyagot, dolgozd őket össze, és ettől mindegyik jobb minőségű lesz! Legalábbis a végtermék, a 48., mindenképpen! Ha ez ilyen egyszerű, akkor azt jelenti, hogy Magyarországon hamarosan egyen-címkével ellátott élelmiszerek kerülnek forgalomba, amelyek egyformán lesznek minőségileg garantáltak az állam által. Nem finnyogunk tehát a védjegyeket nézegetve, hanem tudomásul vesszük, hogy ha egy terméken a nemzeti védjegyet látjuk, akkor az csakis minőségileg ellenőrzött és engedélyezett lehet! Hogy mi a célja ezzel a kormánynak, és miért jó ez pl. az Agrárminisztériumnak, az egyelőre nem világos. Mármint akkor nem, ha behunyjuk a szemünket.

Mi nem volt még? Nyolc milliárdból egységes központi labor

Nagy István úgy gondolja, meg kell védeni a magyar pékárukat a gyengébb minőségű termékektől, így aztán ennek érdekében meg is változtatták az előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyvben. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóság (a NÉBIH) feladatkörébe tartozik ezentúl, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések hatékonyságát növelje. Az ő munkájukat segítve, és a kiemelt jelentőségű feladat elvégzését támogatandó létrehozzák az egységes központi labort, potom 8 milliárd forintból. Tényleg elgondolkodtató ez az ötletszikra. Biztos, hogy erre van most legnagyobb szüksége ennek az országnak…?

Egy új online élelmiszeripari adatbázis létrehozása is tervben van. Ebből könnyen kinyerhetőek majd a statisztikai adatok a módszertani útmutatókkal együtt. Az agrár tárca által meg fog születni az élelmiszeripar valós információs központja, az ÉLIR.

47 az egyben: jön a „magyar nemzeti védjegy” 8 milliárd háttérköltséggel
Valamennyi élelmiszeren ugyanazt a védjegyet kell majd keresnünk (Forrás: Pixabay)

Biztonságot ad a vásárlónak, ha látja, hogy ott van a védjegy

Nem is olyan régen szalmonellával fertőzöttség miatt hívott vissza egy terméket a NÉBIH. A fűszerkeverék nem Magyarországon készült. Vannak tehát veszélyei a külföldi élelmiszereknek, de nem feltétlenül azért, mert külföldiek. Vagy nem felelnek meg a magyar hatósági előírásoknak, vagy látszólag ugyan megfelelnek, de egyszer csak, egy szúrópróba-szerű ellenőrzésen kiderülhet, hogy mégis káros lehet az egészségre.

A tervezett „magyar nemzeti védjegy” bevezetése egyértelműsíti majd a vásárlóban, hogy a terméket hazai gépekkel, hazai üzemekben gyártották, és a minőségét itthon is ellenőrizték, még mielőtt a polcokra került. Tehát nemzetileg védettek lesznek az áruk, és általuk mi, vásárlók is biztonságban érezhetjük magunkat. Ha bízunk benne, hogy a hazai a legjobb, könnyebb és gyorsabb lesz a vásárlás is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

Akár ez is tetszhet

Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében. A Google sütikkel elemzi a honlap forgalmát, és szabja személyre a hirdetéseket. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Elfogadom Több infó