Prokontra.hu
Hírek és információk

Bloomberg – „Orbán Viktor oda taszítja Magyarországot, ahonnan már nincs visszaút”

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

Bloomberg – „Orbán Viktor oda taszítja Magyarországot, ahonnan már nincs visszaút” – ezzel a címmel közölt kommentárt a hírügynökség. Ebben megállapította: új mérföldkőhöz érkezik Orbán menetelése az egyszemélyi vezetés felé az EU szívében: olyan jogszabályt szándékozik szerdán átvinni a parlamentben, amellyel tovább erősíti a szorítását az ország bírósági rendszerén.

A jogszabály megfosztja a legfelső bíróságot a végső döntési hatáskörtől az úgynevezett közigazgatási ügyekben, amelyekhez sok más között a választási ügyek, a rendőri visszaélések, vagy a korrupció és az adóügyi viszályok tartoznak, és új bíróságot hoz létre, amely az igazságügyi miniszter felügyelete alatt áll: ő választja ki a bírákat és ő ellenőrzi a testület költségvetését. Orbán tavasszal harmadszor elnyert kétharmada a szavazást formalitássá teszi.

„Ami a jogállamiság megvédelmezését illeti, messze túl vagyunk azon a ponton, ahonnan nincs visszatérés, de ennek a bíróságnak a létrehozása még így is ijesztő. Az EU-t teljességgel felkészületlenül érte a helyzet, és nem tudja kezelni azt”

– idézte a szerző Szabó Máté ügyvédet, a TASZ programvezetőjét. Míg Lengyelország bizonyos engedményeket tesz, a jelek szerint Orbánt csak tovább bátorítja az EU nyomása – írta a szerző, és felsorolta többek között a CEU elűzését, Gruevski befogadását, a kormánypárti médiakonglomerátum létrehozását.

Megállapította: Orbán ezzel nem csupán az EU-val száll szembe, hanem Donald Trump amerikai kormányzatával is. Végül Krekó Pétert idézte, aki azt mondta:

„Orbán mindenhatónak érzi magát, úgy érzi, hogy Magyarországon belül, vagy kívül nincs, ami korlátozhatná hatalmát, és ezt egyértelművé is teszi”.

Forrás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

Akár ez is tetszhet