Prokontra.hu
Hírek és információk

Csontos Csaba: A Fidesz, a Soros elleni kampánnyal magyarok millióit csapja be

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

Megalapozott volt a tavalyi döntés, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány elköltözzön Budapestről Berlinbe – nyilatkozta Németh Péternek, Csontos Csaba, a Soros György által alapított intézet szóvivője. Szerinte, ha maradnak, olyan vegzatúrának lettek volna kitéve a magyar kormány részéről, amely a munkájukat is ellehetetlenítette volna. Soros ellen ugyanis olyan gyűlöletkampányt indítottak, amelynek egyébként semmilyen tényszerű alapja nem volt és nincs, és amelyet éppen a napokban leplezett le a módszer egyik alkotója, alakítója.

Bő fél éve, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány elköltözött Budapestről Berlinbe. A szóvivő szerint a döntés abszolút megalapozott volt; abban a helyzetben, amely 2018 elején a Stop Soros törvény-tervezet kapcsán kialakult, a mindennapos sorozások közepette, és amikor a törvényt beadták a parlamentnek is, nem is lehetett másként dönteni:

“Miután mi kivonultunk a magánszemélyekre és más civilszervezetekre tolták rá a törvény fenyegető passzusait, akik, illetve amelyek segítséget nyújtottak, jogi tanácsokat adtak menedékkérőknek. A törvény mostani formája az átlag magyar állampolgárokat támadja, illetve fenyegeti.”

Hangsúlyozta, látva azt a kampány üzemmódot, amelyben folyik a mindennapos sorosozás, azóta is egyébként, hogy elüldözték a Nyílt Társadalom Alapítványt, a nemzetközi irodájukat, illetve elüldözték a CEU-t, nem valószínű, hogy enyhült volna rajtuk a nyomás:

“Tulajdonképpen ezt a módszert leplezte le az a svájci cikk, amely nemrég jelent meg, és a magyar olvasók is megismerhették a tartalmát.” /…../ “Vagyis a magyar civilszervezetek támogatását folytatjuk; szeretnénk őket erősíteni abban a küzdelemben, amelyet az emberi jogokért, az átláthatóságért, a korrupció ellen folytatnak.”

Meggyőződése, most, az Európa parlamenti választások alkalmával is szeretné Orbán maximálni a szavazatokat. Itt nem arról van szó, mi a tartalmi üzenet, hanem arról, hogy miként tudják eltakarni a problémákat:

“Magyarországon egy olyan rendszer épült fel, ahol a kormánytól való félelem és függés miatt, gyakorlatilag mindenki, aki függ az hatalomtól, ugyanazt a szókészletet használja. Ez pedig igencsak hasonlít arra a rendszerre, amelyet már azt hittünk meghaladtuk, és amelyben mindenki ugyanabból a forgatókönyvből kommunikál.”

Utalt arra az interjúra, amelyben George Birnbaum arról beszél, hogy Arthur Finkelsteinnel közösen alkotott mesterműve az, amit a magyar kormány, a Századvégen keresztül megvásárolt, és amely a Soros elleni kampányt kitalálta, megalkotta:

“..: pontosan tudják, hogy hamis a kiinduló pont, mindent egy íróasztal mellett találtak ki. Tehát nem a valóságból indultak ki, és talán ez a legerkölcstelenebb ebben a kampányban, mert ezzel a hazug propagandával etetik a magyar lakosságot, mit sem törődve azzal, hogy az akciónak hány áldozata van. És nyugodtan beszélhetünk áldozatokról, hiszen rengeteg karaktergyilkosság kísérte a kampányt, olyan emberekkel szemben, akiket úgy állítottak be, mint Soros emberei, így próbálván céltáblává tenni őket.”

Kitért arra, nem akarja a kormányfőt bírálni, nem tiszte és az ő pozíciójából, funkciójából nem is teheti. A kampányt minősíti: mélyen erkölcstelennek és gyalázatosnak tartja:

“Annak tartom, hiszen egy embert támadnak vele, alaptalanul vádolva olyan dolgokkal, amelyeket nem követett el, ráadásul egy olyan embert, aki nagyon sok jót tett Magyarországnak. Rengeteget segített 1984-től kezdve, és mindazt, amit tett ezért az országért, egy politikai cél érdekében tönkretették. Ráadásul az akciókkal magyarok millióit csapták és csapják be.”

Kiemelte, Soros György abban hisz, hogy ha amiért küzd, azok megvalósulnak, akkor jobbá tehető a világ, ez az ő küldetése. Ezért nem is megy bele azokba a vitákba, amelyek a személyét érintik:

“Alapítónk az igazgató tanács elnöke, de ez egy tanácsadó, stratégia-alkotó testület, amelyben mindenkinek van véleménye, neki is. Nyílt belső vitákon keresztül születnek meg a döntések. Tehát nem egy kézivezérelt rendszer.” /…./ “Ő már egy idős ember, már nem vállal operatív szerepet, nem ad napi utasításokat. A pénzét rábízta a szervezetünkre.”

A CEU költözése Bécsbe közös döntés volt, de mindenki nagyon figyelt arra, mit mond Soros a kérdésben. Érthetően, hiszen mindkét intézménynek ő az alapítója, és kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy Budapesten legyen a székhelyük:

“De azt fontosnak tartom kiemelni, hogy hosszú előkészítő folyamat után született meg a döntés; nem úgy történt, hogy Soros György csettintett egyet és otthagytuk a magyar fővárost.”

/A teljes interjú a hírklikk oldalán olvasható./

Akár ez is tetszhet