Drotféreg irtasa. Egy alattomos kártevő: a drótféreg – Agrárágazat


Némely esztendőben a drótféreg sok mérget, de még több kárt okoz a kertésznek, különösen a konyhakertészetben, a hol különös előszeretettel a salátát és burgonyát pusztítja.

drotféreg irtasa

Nagyobb mennyiségben szokott fellépni az enyhe telet követő esztendőben s különösen ott, a hol a talaj több humuszt s paraziták a pisztrángban ásványi anyagot tartalmaz.

A hová a drótféreg egyszer befészkelte magát, onnét nagyon nagyon nehéz kipusztítani s kiirtása csakis folytonos kitartó védekezés után sikerül. A drótféregnek több fajtája van, a melyek közül azonban legveszedelmesebbek a Lacon murinus gyors pattanó bogárt és Agriotes lineatus vetési pattanó b.

drotféreg irtasa

A drótféreg elleni védekezésnél nélkülözzük az általános universalis hatású védekező szert s e helyütt csak megemlíteni, felsorolni kivánom azokat a védekezési módokat és anyagokat, a melyek hatásosaknak bizonyultak. Első sorban megemlítendő a szénkéneggel való védekezés, a melyet különösen értékesebb, finomabb terményeknél alkalmazunk a drótféreg álczájának irtására, azonban még a növények kiültetése palántázása előtt, mert nagyon könnyen megtörténik, hogy ha a kelleténél több szénkéneg jut a földbe, annak hatása káros, sőt egyenesen pusztító lehet a növényre.

Egy négyzetméterre gr.

drotféreg irtasa

A szénkéneg a földet átjárja és elpusztítja a drótféreg drotféreg irtasa. A szénkéneget azonban kevésbé használják, de nem is használható minden esetben. Nagyon ajánlatos a trágyaszerek gyakori változtatása is.

drotféreg irtasa

Ha pl. A guanóval drotféreg irtasa kálisóval való trágyázás, mint védekezőszer, tehát nagyon ajánlható.

drotféreg irtasa

Megtehetjük azt is, hogy a palánták gyökereinek iszapolására készített agyagos trágyás pépbe kevés thanathont keverünk, úgy hogy az a növény gyökerére ártalmas ne legyen, átható szaga azonban az álczákat távol tartsa a növény gyökerétől. A vakond szintén pusztítja a drótféreg álczáit, egyéb álczák és rovarokkal egyetemben, ne pusztítsuk tehát őket és ne bosszankodjunk, ha veteményes ágyainkat kissé megbolygatják, mert ok nélkül nem teszik azt.

Ott, a hol túrnak, bizonyára több hasznot hajtanak az álczák pusztítása által, mint a mennyi munkát okoznak a feltúrt ágy helyreállításával.

drotféreg irtasa