Fonalfereg petrezselyem


Petrezselyem Petroselinum crispum L. Általános tudnivalók A petrezselyem felhasználása szűkebb körű, mint a sárgarépáé, fűszerező értéke miatt ételízesítőként alkalmazzuk.

Védelem a talajlakó kártevők ellen

Gyökerét és lombját egyaránt hasznosítják a háztartásokban, valamint a feldolgozóiparban. Konzervált, fagyasztott és szárítmányként feldolgozott zöldségkeverékek készülnek, gyökerével, levelével levesporokat ízesítenek. A gyökér beltartalmi értékei közül az ásványi anyagok főleg a kalcium és foszfor és a szénhidrátok a jelentősebbek. A növény jellegzetes ízét, illatát az illóolaj-tartalma adja, amely a gyökérben, levélben és magban egyaránt jelen van.

Nálunk főleg a gyökérpetrezselyem melynek gyökerét és levelét is fogyasztjuk termesztése terjedt el. A kora tavaszi időszakban csomózott zöldségként — sárgarépával vagy magában —, később gyökérként értékesítik.

fonalfereg petrezselyem neorickettsia helminthoeca fagyasztás

Télen a tárolt gyökér biztosítja a háztartások és a feldolgozóipar igényét. Az ún.

Gyógynövény gyorstalpaló nem csak kezdőknek! - 2015.06.11. - prokontra.hu

Hazánkban — ha között alakult a petrezselyem termőterülete a —as években. A megtermelt összes termésmennyiség pedig 38—60 ezer tonna közötti volt éves szinten.

fonalfereg petrezselyem giardiacryptosporidiume histolytica antigen screen stool

Házikerti termesztésével országszerte foglakoznak, de nagyobb, összefüggő termőterületeivel általában csak a sárgarépa-termesztési körzetekben találkozhatunk. A petrezselyem a XVI.

  • Fonálféreg elleni hatékonysági vizsgálatok hajtatott zöldség kultúrákban - Kwizda Agro
  • Daucus carota subsp.
  • A parazita életmód vezet egy bika szalagféreg

A Földközi-tenger mellékén Spanyolországtól Görögországig vadon fonalfereg petrezselyem, főleg források környékén, kavicsos, köves területeken. A petrezselyem Petroselinum crispum L.

Két változata ismert: az egyik a gyökérpetrezselyem Petroselinum crispum convar. A gyökérpetrezselyem első évben a tőleveleit és húsos karógyökerét fejleszti ki; a levélpetrezselyemnél szintén tőlevelek fejlődnek, de a főgyökér nem vastagodik meg, és rajta elég erős fonalfereg petrezselyem nőnek.

Félhosszú petrezselyem bio vetőmag

A gyökérpetrezselyem húsos karógyökere kedvezőtlen körülmények között erősen elágazódhat. A megvastagodott karógyökér felszíne általában sárgásfehér, belső része fehér, húsos, benne tartalék-tápanyagok raktározódnak. A gyökér keresztmetszetén belülről kifelé megkülönböztethető a vastag farész, a kambium és a vékony háncsrész, kívülről pedig a bőrszövet.

A tőlevelek kettő-háromszorosan szárnyasak, hasogatott levélkékkel, levélnyelük hosszú. A metélőpetrezselyemnek hasonlóak a levelei a gyökérpetrezselyeméhez, de vannak fodros levelű típusai is. A petrezselyem a vegetatív életszakaszból a generatívba normális körülmények között a második évben lép át.

Virágszára — cm magas, elágazó.

Növényvédő szer kereső

Összetett ernyős virágzatában a sziromlevelek zöldesfehérek, virágszerkezetére az 5-ös szám jellemző. Idegentermékenyülő, rovarmegporzású növény. Termése ikerkaszat, amely kettő magból áll. A mag apró, 2—3 mm hosszú, 1 mm széles, illóolajokban gazdag.

fonalfereg petrezselyem parazitákból származó rókagombák infúziója a vízen

Csírázóképességét 2—3 évig őrzi meg, ezermagtömege 1,2—1,8 g A Markov—Haev-féle besorolás szerint a petrezselyem növekedésének, fejlődésének hőmérsékleti optimuma 16±7 °C. A sárgarépával azonos hőigény-csoportba sorolás ellenére hőigénye kisebb fonalfereg petrezselyem sárgarépáénál. Teljesen kifejlett állapotban mínusz 8—10 °C-ot is elvisel.

Tavaszi féreggyűjtő akció és bolhaűző varádicsparfüm

Hidegtűrése lehetővé teszi a nyár végén történő vetését — amikor a megerősödött petrezselyemnövények telelnek át —, és késő őszi vetését, amely kora tavasszal csírázik ki. A petrezselyem csírázása 2—3 °C-on kezdődik, azonban alacsony hőmérsékleten a kelés nagyon vontatott; a csírázás optimális hőmérséklete 20 °C.

Csírázási ideje megfelelő nedvesség mellett 20—30 nap, a hőmérséklettől függően.