Férgek fogalma


Ártalmatlan vírusok Bootvírusok A bootvírusok az első vírusok közé tartoznak.

  1. Informatika 8. évfolyam | Sulinet Tudásbázis
  2. Kezdőlap » Mi a féreg?

Leggyakrabban akkor terjednek, ha fertőzött lemezzel indítjuk el a rendszert. Ebben az esetben a vírus a merevlemez boot szektorába ágyazódik be, így még az operációs rendszer betöltése előtt aktiválódik.

Hozzászólások

Ennek hatására a fertőzött merevlemez az összes meghajtóba helyezett lemezt megfertőzi. A boot vírusok napjainkban a kevésbé elterjedt vírusfajták közé tartoznak.

hány parazita az emberi testben

Alkalmazásvírusok Az alkalmazás- vagy más néven programvírusok a futtatható kódot tartalmazó. EXE kiterjesztésű állományokat fertőzik meg.

Számítógépes féreg

A megfertőzött állományokba beírják a saját kódjukat. Két fajtáját különböztetjük meg: hozzáfűződő append és felülíró replace vírusokat.

enlever des parazites szinonimája

A hozzáfűződő vírusok az alkalmazások végéhez fűződnek, elhelyeznek azonban a program elején egy kódot, hogy az alkalmazás indulásakor előbb ők töltődjenek be, a program csak később.

A felülíró vírusok az alkalmazások elejét írják felül saját kódjukkal, így a fertőzött állomány adatot veszít, és az eredeti állapot nem állítható helyre. Amennyiben egy programvírussal fertőzött fájlt elindítunk, a vírus betöltődik a memóriába és megfertőzi az összes többi elindított programot.

Makrovírusok Elsősorban olyan dokumentumszerkesztő programokat támadnak meg a makrovírusok, melyek elég fejlettek, hogy bizonyos lépéssorozatokat képesek legyenek makrókkal automatizálni. Általában Word és Excel által készített dokumentumokat. XLS fertőznek meg.

Giardia férgek felnőttek kezelésében

Terjedésükhöz elegendő egy fertőzött állomány megnyitása, és a vírus már be is töltődik a memóriába, mely a későbbiekben megnyitott dokumentumokat megfertőzi. A fertőzést általában már csak akkor vesszük észre, amikor már késő.

a pinworms fejlődési jellemzői

A makrovírusok csoportjába tartoznak a levelező vírusok is, melyek elsősorban e-mail útján terjednek. A csatolt fertőzött fájlok megnyitásakor aktivizálják magukat, és általában a levelezési listában szereplő partnereknek írnak levelet, melyhez saját maguk másolatát is hozzáfűzik.

féreghajtas embereknel hazilag

Ha a levelezési címlistában nagyon sok partner van, akkor olyan mennyiségű levéláradat indulhat, amely megbénítja egy nagyvállalat levelezőrendszerét is. Férgek Működésük szempontjából a féreg vírusok eltérőek, mivel nem hagyományos értelemben fejtik ki károkozó hatásukat, hiszen nem tesznek kárt állományainkban.

kerek féreg emberi életút

Elsősorban férgek fogalma, hálózaton terjednek. Megbújnak a számítógépen, és információt gyűjtenek róla, majd felnőttek tünetei és kezelési gyógyszerei összegyűjtött információkat tárolják.

Ha ismét csatlakozunk az internetre, hálózatra, akkor ezeket a tárolt információkat a megadott címre továbbítják.

Számítógépes vírusok fajtái, csoportosítása

Spyware A spyware vagy más néven kémprogramok célja, hogy adatokat gyűjtsenek személyekről vagy szervezetekről azok tudta nélkül a számítógép-hálózatokon. Az információszerzés célja lehet például reklámanyagok eljuttatása a kikémlelt címekre, de akár ellophatják jelszavainkat, számlaszámainkat vagy más személyes adatainkat rosszindulatú akciók céljából is. Egyebek Trójai programok Hasznos alkalmazásnak álcázza férgek fogalma, miközben kártékony hatású.

Hatásukat csak elindításuk után fejtik ki.

Vírusok, férgek, trójai programok és társaik

A trójai programok annyiban hasonlítanak a vírusokra, hogy szükségük van valamilyen hordozó programra. A szaporító rész azonban hiányzik belőlük, így férgek fogalma terjedésüket csak a hordozó programnak köszönhetik. Lopakodók Az antivírus programot és az operációs rendszert megkerülve a gép memóriájában maradva, a fájl méreteit, az operációs rendszer jellemzőit és a könyvtár struktúráját megváltoztatják.

Retrók A víruskereső alkalmazásokat nemcsak kijátszani, hanem hatástalanítani is igyekeznek.