Prokontra.hu
Hírek és információk

Gasztró: Spenót, sóska, csalán – sokak kedvencei

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

A spenót – az étlapokon elegánsan parajnak írják, ám mindenki spenótot ért alatta. Kétezer éve terem Perzsiában, s onnan először a mórok vitték az Ibériai-félszigetre, a keresztes hadjáratok meg Európába. Diadalútját mégis a firenzei Medici Katalinnak köszönheti, aki II. Henrik francia király feleségeként a spenót magjait a francia udvar konyhakertjében elvetette a 16. században. A „barbár” franciákat egyben rászoktatta, hogy ne kézzel és késsel ’zabáljanak’, hanem használjanak az étkezéshez kést, villát, kanalat – persze nemesfémből. Érdekes, hogy a magyar irodalom már 1590-ben említi az ételek között a ’spináczot’.

Elterjedése nem lehet véletlen, bizonyára felfigyeltek jótékony hatásaira is. Ugyanis tartalmaz A-, C-, E-vitamint, folsavat (=B9-vitamin), K-vitamint, foszfort, kalciumot, omega 3 zsírsavat, klorofillt, kevés vasat és oxálsavat, ami viszont gátolja egyes nyomelemek felszívódását, sőt elősegíti a vesekőképződést. Ezért mindennapi fogyasztásra nem ajánlott, de egy perces forró vízben való hőkezelés után az oxálsav valamennyire közömbösíthető. Akkor már érvénybe lép gyulladáscsökkentő hatása, asztalra adható nyers salátákhoz vagy főzelékként.

Spenót
Spenót

Nyers spenótfőzelék I.

A leforrázott bébispenótot mixerben pürésítjük pirított tökmaggal és reszelt sajttal. Sóval, csipetnyi fehér borssal, aprított fokhagymával fűszerezve friss mártásként, főzelékként tálalhatjuk. Talán így a gyerekek sem iszonyodnak tőle.

Nyers spenótfőzelék II.

A leforrázott spenótleveleket leszűrjük, a levét kiöntjük, majd tejben áztatott, kicsavart zsemlével, egy-két gerezd fokhagymával, sóval, borssal, evőkanálnyi olívaolajjal meglocsolva mixerben pépesítjük, máris tálalhatjuk (sült húshoz, rántottához) köretnek.

Hagyományos spenótfőzelék

Ezt általában mélyhűtött spenótpüréből vagy apró leveles spenótból szoktuk készíteni (főleg télen). A zacskót mély tálba állítjuk, de előbb az alján néhány kisebb lyukat vágunk, hogy a kesernyés leve felengedés közben eltávozzon. Azt nem használjuk fel.

5 dkg vajon vagy 3 evőkanál olívaolajon megpirítunk 2 evőkanálnyi barna rizslisztet. Csomómentesen hozzáadagolunk 3 dl tejet, állandó kevergetés mellett felfőzzük. Beletesszük az előre apróra vagdalt 1-2 gerezd fokhagymát, 1 púpos kávéskanál sót és a felengedett spenótot. Ezzel tovább kevergetjük, nehogy az alja odakapjon. Rövid forralás után késznek nyilvánítjuk. Tükörtojással, rántottával, bundás kenyérrel tálalhatjuk.

Spenót
Spenót

Spenótsaláta

40 dkg friss spenótlevéltől letépjük a szárát, megmossuk, leforrázzuk, lecsepegtetjük. Ha túl nagyok a levelek, csíkokra vághatjuk. 1 pohár kefirt vagy joghurtot kicsit megsózunk, 1 evőkanál vágott snidlinggel elkeverünk, és salátástálban a spenóttal együtt tálaljuk. Snidling helyett bármilyen zöldsalátát vagy reszelt sárgarépát, almát is tehetünk hozzá.

Spenótpuding

Fél kiló spenótot megmosunk, a szárát levágjuk, leforrázzunk, aztán leszűrjük. 5 dkg vajat habosta verünk 4 tojás sárgájával, 10 dkg reszelt sajttal és a 4 tojás felvert fehérjével, 6 evőkanál barna rizsliszttel, végül a lecsöpögött spenóttal. Ízlés szerint sót, pici borsot adunk hozzá.

Kiolajozott, liszttel megszórt tepsibe vagy tűzálló edénybe töltjük. Mintegy 35-40 perc alatt keményre sütjük. Ugyanígy járhatunk el a sóskával vagy a csalánnal is.

Spenótfőzeléket tölthetünk leveles tésztába is, de mielőtt becsomagoljuk a tésztába, tegyünk bele bőven reszelt sajtot, a tetejére pedig szezám- vagy tökmagot. Sütés előtt kenjük meg tojásfehérjével. Így talán megeszik a gyerekek is.

Sóska
Sóska

A sóska

Szinte minden földrészen megterem, kivéve Dél-Afrikában. Erősen savanyú íze miatt még kevesebben kedvelik, mint a spenótot. Ahhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de több benne az oxálsav, ezért elkészítésekor cukrot vagy mézet is tesznek bele, akár leves, akár főzelék, akár saláta formájában készül. Sok jó tulajdonsága mellett a vesekőképződésre hajlamosak kerüljék. Általában a legjobb, ha nyers salátákba vagy étvágygerjesztő levesekbe, szószokba vágunk bele néhány sóskalevelet. Egyébként vértisztító immunerősítő, vizelethajtó, nyákoldó és enyhe hashajtó hatású. Használ vérszegénység, mérgezések ellen. Remek viszont ránctalanító arcpakoláshoz. Bőrbetegek és asztmások ne fogyasszák!

Tavaszi sóskaleves

30 dkg sóskáról levelenként lehúzzuk a szárát és az ereit, megmossuk, majd megfonnyasztjuk vajon vagy olajon. Felengedjük 1 liter zöldséglével, és kb. 10 percig főzzük. A tányérokban friss újhagyma karikákra és kemény tojás szeletekre adagoljuk. Ugyanígy járhatunk el, ha csalánlevest készítünk.

Csalán
Csalán

A csalán – gyomnövényből gyógynövény

Rendszertanilag nem tartozik a spenót és a sóska családjába, mégis hasonlóan készíthető el a konyhában. Ahol az előzőek nem teremnek meg, ott ez a mutatós gyom- és gyógynövény vidáman megél (pl. magas hegyekben). Erdőszéleken, kertek árnyékos sarkaiban virágzó, indás, évelő gyom, a lepkék kedvence, már csak ezért se irtsuk ki. A levelek szőrzetén csípős hangyasavval védekezik a támadók ellen. Ezért szó szerint ’kesztyűs kézzel’ szedjük a leveleit. A csaláncsípés állítólag használ a reumás fájdalmakra, de inkább ne így hasznosítsuk.

Főzzünk a leveleiből teát ízületi gyulladás ellen, vízhajtónak, vértisztítónak alkalmas. Samponokban gátolja a hajhullást és a fejbőr korpásodását. Csillapítja a lázat, a vércukorszintet, az ekcémát és a pikkelysömört, továbbá jótékony epe- és májbetegségekre. A bükkszentkereszti híres gyógyfüves Szabó Gyuri bácsi sokat tett a csalán becsületéért, de gyerekeknek ő sem ajánlotta.

A csalán ugyanúgy megfőzhető levesnek, főzeléknek, mártásnak, akár a spenót vagy a sóska.

A gyógynövényboltokban kapható szárított csalánt rövid ideig főzzük, aztán kihűtve a kiskertben vagy a balkonon elő növények rovarok elleni permetezésére használhatjuk.

Nyers csalánsaláta

A „kesztyűs kézzel” leszedett jó nagy csokor csalánlevelet megmossuk, a szárát kidobjuk, a leveleket csíkokra vágjuk, ugyanígy felaprítunk egy fej zöldsalátát is. Összekeverjük, és leöntjük fél dl olívaolajjal. Egy serpenyőben olaj nélkül, kis lángon megpirítunk 1 evőkanál napraforgómagot és szezámmagot (lehet hántolt tökmag is). Ha kihűlt, alaposan összekeverjük a salátával. Kiváló csemege lesz.

Ön mit fog készíteni a hétvégére? Van róla fényképe? Receptje? Küldje el számunkra a cikkek@prokontra.hu címre, vagy ide a hozzászólásba lejjebb. Kellemes hétvégét kívánunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

Akár ez is tetszhet

Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében. A Google sütikkel elemzi a honlap forgalmát, és szabja személyre a hirdetéseket. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Elfogadom Több infó