Kis földigiliszták. További blogjaink:


Pinterest Google Nyomtatás A földigilisztának ugyanis olyan sok haszna van, hogy alig tudtuk összeírni a számodra.

Navigációs menü

Légy tehát boldog! A földigiliszták fontos szerepet játszanak a talaj kedvező felépítésében és a szerves hulladék újrahasznosításában.

Olyan organikus rendszer részét alkotják, amelyben a hulladékot tápanyagban gazdag talajjá alakítják. Ezek a tápanyagok jelentik a giliszták egyik legjelentősebb hasznát a növények fejlődésére nézve. Továbbá a kertben szorgoskodó giliszták tevékenységük során mindegy "megművelik" a talajt: növelik a talaj porozitását és lehetővé teszik, hogy az oxigén eljusson a növények gyökereihez.

Kis kukacológia - Magyar Természettudományi Múzeum Blog

Segítsük hát elő a földigiliszták megtelepedését a talajban, vagy akár megpróbálkozhatunk gilisztakomposzt készítésével is, hogy megtapasztalhassuk a giliszták áldásos tevékenységének előnyeit.

A földigiliszták hasznáról A földigiliszták a talajban járatokat, folyosókat fúrnak és elkorhadt, elrothadt szerves anyagokkal táplálkoznak. A megemészthetetlen táplálékot kis csomókban kiürítik. A 21 °C körüli talajhőmérséklet az ideális számukra.

A szélsőséges hideg, meleg, illetve nedvesség nem tesz jót nekik. A földigiliszták a kertben akkor a legaktívabbak, amikor a talaj mérsékelten meleg kis földigiliszták nyirkos. Folyosórendszer-építő életmódjuk elősegíti a víz talajba szivárgását.

Magyar Narancs - Tudomány - Nagyvárosi természetbúvár: Földigiliszta

Továbbá fellazítják a talaj szerkezetét, porhanyóssá teszik azt, ennek köszönhetően a növények gyökerei kellő mennyiségű oxigénhez, valamint aerob baktériumokhoz jutnak. A lazább talaj lehetővé teszi továbbá, hogy a növények gyökerei mélyebbre hatoljanak és ezáltal még több tápanyaghoz jussanak.

Ennek jól látható eredménye pedig, hogy a növények nagyobbak és egészségesebbek lesznek.

mókusszag a szájból lamblia és kerek féreg felnőttekben

A földigiliszták egyik legnagyobb haszna tehát, hogy képesek a "szemetet", a korhadékot trágyává alakítani. Földigiliszták a kert és a pázsit talajában A földigiliszták az elfogyasztott szerves hulladék emésztése során termelt ürülékükkel trágyázzák a kis földigiliszták.

rossz lehelet 12 évesen rovar parazita 5

Az ürülék kiváló tápanyagforrást jelent a növények számára, bár van, akinek ez kellemetlenséget is okoz. A földigiliszták ugyanis a fűben kis ürülékcsomókat, halmokat hagynak maguk után, amit sokan nem tartunk kellemes látványnak, és akár meg is csúszhatunk rajtuk. Ezt a csekély kellemetlenséget azonban messze felülmúlja a giliszták haszna.

Erdei giliszta (Lumbricus polyphemus) | Körinfo

Vegyük figyelembe, milyen tetemes mennyiségű hasznos ürüléket képes előállítani egy kertre való, több száz földigilisztából álló kolónia. A földigiliszták talajban való megtelepedésének elősegítése Kerüljük a talaj túl mélyen való felásását, hogy ne tegyünk kárt a földigiliszták állandó járataiban.

Ez lehet fűnyesedék, avar vagy más, természetesen lebomló, komposztálható anyag. Ne használjunk olyan növényvédő szereket, amely elpusztíthatják a kertben élő földigiliszták akár teljes populációját.

Állatok Az egysejtűek Az egysejtűekre Protozoa vonatkozóan kevés szabadföldi információval rendelkezünk, részben azért, mert nehéz őket tanulmányozni, ui.

Szükség esetén néhány lapátnyi, gilisztával teli földet át is költöztethetünk a kert egy másik részébe, ahol kevés a jótékony hatású organizmus. A giliszták hamarosan benépesítik a talajt. Egyes kertészetek, faiskolák, illetve webshopok gilisztatojásokat is kínálnak.

Tartalomjegyzék

Gilisztakomposzttal szintén elősegíthetjük ezeknek a hasznos állatoknak a kertben való elszaporodását. Gilisztakomposztáló készítése A konyhai hulladékot nagyszerűen újrahasznosíthatjuk giliszták segítségével.

A talaj hasznos élőlényei közül a földigiliszta az egyik legismertebb. Most róluk lesz szó ebben az epizódunkban.

Ehhez szükségünk lesz egy hulladékgyűjtő tartályra. A földigiliszták igazi ásógépek, amelyek megpróbálnának kijutni. A nyugodt, békés természetű trágyagiliszták azonban hamar komposzttá alakítják a konyhai szerves hulladékot, továbbá folyékony tápoldatot, ún. A tartályt béleljük ki újságpapírral vagy felaprított kis földigiliszták anyaggal, majd öntsünk rá egy réteg jó minőségű komposztot.

a giardiasis giardiasis kórokozója pinworm tabletták tőlük

Erre öntsük rá az apróra vágott konyhai hulladékot, szórjuk a tetejére a trágyagilisztákat, majd végül takarjuk be az egészet egy kevés földdel. Tartsuk a komposztot enyhén nyirkosan, és tegyünk rá egy fedőt, amelybe előzőleg lyukakat fúrtunk, hogy a giliszták elég levegőhöz jussanak.

Ahogy a giliszták dolgoznak a hulladék komposztálásán, a készterméket húzzuk félre az egyik oldalra, így újabb adag komposztálandó hulladékot tölthetünk a tartályba. Ezzel a megoldással hasonló eredményeket érhetünk el, mint a földigilisztákkal a kertben, csak miniatürizált keretek között. Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!