Mérgező nano. MEDICOR® - Magazin


Nano-veszély Egyre több olyan terméket használunk a mindennapokban, melyek nanorészecskéket tartalmaznak.

Nátrium-nitrit

Az arany például a természetben található formájában sárga, nem reaktív mérgező nano azaz gyakorlatilag nem képes más anyagokkal kötődve új vegyületet alkotnimíg nanoméretben vörös és nagyon reaktív. Ezt az óriási különbséget azonban nem veszik figyelembe a termékek engedélyezésekor.

Nanoezüst a sportuházatban: Ártalmas az egészségre?

Német vizsgálatok szerint körülbelül féle olyan termék van a piacon, amely nanorészecskéket tartalmaz közülük nanoezüstöt [2]míg ban csak kevesebb mint termékben volt nanorészecske. Ezek méretüknél fogva igen könnyen bejuthatnak az emberi szervezetbe a levegővel, az élelmiszerekkel, illetve a bőrön át felszívódva.

Mérgező nano kis szemcsék a vérárammal a test összes szervébe, így akár az agyba — terhesség esetén pedig a méhlepényen keresztül a magzatba — is bekerülnek.

A világszerte használt parányi részecskék közül a nanoezüst a legelterjedtebb. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a nanoezüst gátolja a hímivarsejtek növekedését, így a magzatokba jutó nanoezüst megzavarja az ivarsejtek kialakulását.

Nano-veszély

A legújabb eredményekből az is kiderül, hogy minél kisebb méretűek a részecskék, annál nagyobb a károsodás mértéke [3]. A nanométernél kisebb ezüst részecskéket antibakteriális hatásuk miatt ruházati termékek, ágyneműk, légfrissítők és kozmetikai termékek gyártásához használják.

Igen elterjedt a naptejekben használt nano-titándioxid is, melyet csupán azért használunk ebben a kis méretben, hogy ne legyünk fehérek a naptejtől, amikor bekenjük magunkat.

pinworm helminták kezelése

Ismert, hogy a baktériumölő hatású készítmények hozzájárulnak az antibiotikum-rezisztenciához, ám a nanoezüst nem csak a baktériumokra, hanem sok egyéb sejttípusra is mérgező. A nanoezüstről állatkísérletek bizonyították, hogy például a tüdő, a máj, az idegrendszer és a bőr sejtjeire is toxikus, sőt a sejtek örökítő anyagát, a DNS-t is képes károsítani.

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Számos vizsgálat igazolta, hogy a termékekből a részecskék — elsősorban a szennyvízzel — a környezetbe is kijutnak. Így a talajba került sejt- és baktériumölő hatású nanoezüst még sokáig kifejti káros hatását, pusztítva a talajlakó mikroorganizmusokat. Egyelőre csupán a kozmetikumok szabályozása írja elő, hogy amennyiben nanoanyagokat tartalmaznak, erről értesíteni kell az Európai Bizottságotám ez még semmilyen biztonságot nem nyújt a fogyasztók részére.

Mérgezés lehet az ára a nanoforradalomnak Gilicze Bálint Ellenzői szerint a rendkívül apró részecskék károsak lehetnek az emberi szervezetre. A világ legnagyobb vegyipari vállalata, a BASF éves tudományos sajtókonferenciáján jártunk utána, milyen lehetőségeket és kockázatokat hordoznak az újfajta anyagok. A világ legnagyobb vegyipari vállalata, a hetvenes-nyolcvanas évek magnókazettáiról jól ismert BASF ludwigshafeni gyárában jártunk, jobban mondva buszoztunk egy röpke órán át. Ahogy a különböző vegyületekről elnevezett utcákon kanyarogtunk a csővezetékek között, egyvalamit biztosan megértettünk: egy vegyészmérnök számára nincs haszontalan anyag, hiszen az egész gyár úgy fejlődött ekkora méretűvé, hogy a korábbi gyártási szakaszokban keletkezett mellékterméknek kerestek új alkalmazást.

A jelenleg elfogadás alatt álló, új, uniós biocid-engedélyezési rendelet nagy valószínűséggel elő fogja írni a biocid célú gomba- rovar- és baktériumölő nanoanyagok felhasználásának külön engedélyezését.

A Levegő Munkacsoport mérgező nano szorgalmazza, hogy a magyar kormány az Európai Unió Tanácsában ezt az álláspontot támogassa.

View Larger Image Nanosept és Nanosept aqua: új generációs fertőtlenítőszerek otthoni használatra Nemcsak a kórházakban, hanem az otthoni környezetünkben is előfordulhatnak olyan baktérium- vagy gombafajok, amelyekkel szemben érdemes minél hatékonyabb fertőtlenítéssel védekeznünk.

Idén júniusban levelet írt az uniós jogszabály elkészítésében résztvevő hatósági szakértőknek a nanoanyagokat tartalmazó biocidokról, észrevételeire azonban azóta sem kapott választ. Ezért ma újra levélben fordult a hazai Nemzeti Erőforrás Minisztériumához, kérve, hogy a biocid-rendelet kialakítása során támogassák a nanoanyagok alkalmazásának külön engedélyhez kötését.

Zöld szervezetek szerint könnyen úgy járhatunk a nanoanyagoknak az elővigyázatosság elvét figyelmen kívül hagyó használatával, mint korábban a vegyi anyagokkal: csak akkor kezdtük korlátozni ezeket, amikor már komoly egészségkárosodást okoztak.

Tulajdonképpen mi is az a nanoezüst?

Egyelőre ugyanis nem ismert, hogy milyen mennyiségű nanorészecske tudja kiváltani az emberi szervezetben a káros hatásokat. Ezért a Levegő Munkacsoport sürgeti a nanorészecskék tömeges felhasználásának betiltását mindaddig, amíg tudományos vizsgálatokkal egyértelműen nem tisztázzák a kockázatokat.

a rothadt légzés oka

Továbbá el kívánja érni, hogy hazánk kezdeményezze az uniós jogszabályokban, például a REACH felülvizsgálata során, hogy külön engedélyeztetni helmint gyógyszerek felnőtteknél a nanoanyagokat. A környezetvédő civil szervezet szerint fontos, hogy a nanoanyagok csak úgy kerülhessenek az üzletek polcaira, hogy azok egészségügyi és környezeti hatásait külön kivizsgálták.

  • Tartósítószerként[ szerkesztés ] Az élelmiszeriparban kettős célt szolgál: egyrészt élénkebbé, tartósabbá teszi az élelmiszer színét, valamint hús- és halételek esetén meggátolja a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodását, amely a botulizmus nevű mérgezésért felelős.
  • Mesterséges mátrixok és nanorészecskék előállítása; fizikai-kémiai, in vitro és in vivo jellemzése orvosbiológiai felhasználás céljából PhD téma célkitűzései Dr.
  • ICSC - CINK-OXID (NANOFORM)
  • Szalagféreg fekete fehér vázlat
  • Nátrium-nitrit – Wikipédia

Addig is, amíg ez megtörténik, kötelezően jelölni kellene a termékeken a nanorészecskék jelenlétét, hogy a fogyasztónak lehetősége legyen választani. A legkisebb méretű cukorral bevont részecskék okozták a legnagyobb hatást, melynek eredményeként a sejteket károsító és elpusztulásukat elősegítő szabadgyökök képződtek. A részecskék az ivarsejtek termelését végző csírasejtek növekedését is akadályozták, mivel egy serkentő hatású anyag GDNF a sejtekre gyakorolt hatását lecsökkentették.

helminthosporium solani burgonya