Prokontra.hu
Hírek és információk

Mylord, a vacsora tálalva van! – egy rendhagyó brit soirée Budapesten

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

Nem hiszem, hogy sokan lennének, akik ne hallottak volna a Csenegett, Mylord? című sorozatról. Már csak azért sem, mert mindig van olyan csatorna, amelyik ezt sugározza. Mint kiderült, a Mylord-sorozat hazánkban sokkal népszerűbb, mint szülőföldjén, Nagy-Britanniában. Több hazai lap is megírta, hogy páratlan sikerű közönségtalálkozót szerveztek a rajongók önerőből, ahol részt vettek a James, Teddy, Cissy, Poppi, és Rose karakterét alakító brit színészek. Ittlétük alatt szerveztek nekik egy autentikus vacsorát, melynek fogásait a sorozat feledhetetlen ételeiből Barka Áron, az ARAZ Chef-de-Cuisine-je állított össze, aki maga is nagy Mylord-rajongó. A gasztronómiai utazást a Meldrum-házba ma egy hete a budapesti ARAZ étterem megismételte, ahová bárki elmehetett. Most körbe vezetem Önöket az eseményen, de vigyázat, a beszámoló több sorozatbéli utalást fog tartalmazni! Aki nem érti, mitől „nyüves” a pezsgő, nézzen bele a sorozatba.

Mylord, a vacsora tálalva van! – egy rendhagyó brit soirée Budapesten
A Sole Veronique és a White Lady sorbet (a szerző fotója)

A welcome-drink,- és morsel

Ahogy Mr. Barnes mondaná: „csupa előkelő népek, finom és különleges ételek, italok” jellemezték az estét.

Belépve az étterembe a teremfőnök fogadott, aki ellenőrizte a foglalást, és megmutatta, melyik lesz a mi asztalunk. Majd a kabátunkat fogasra akasztva a lobbyba kisért minket. Ott fogadtak a libériás pincérek kis fa lándzsára tűzött uborkás szendvics-falatokkal, és a száraz, megfelelően behűtött (nyüves) pezsgővel. A finom úri népek itt, a lobbyban gyülekeztek, és élvezték a wellcome-drink és falatka (morsel) kiváló együttes ízét. Az uborkás szendvics a maga egyszerű nemében mégiscsak különleges volt: a pikáns majonéz és cseppnyi mustár ízét uralta az uborka, és a szendvicskenyér aromája.

Kis bevezető a menüsor elején

Mikor eljött az idő, a közönség elfoglalta helyét az asztalánál. A terem végében egy kivetítő állt, amin egy virtuális gramofonból diszkréten a ’20-as évek zenéje szólt.

Az ismert színművész, Noel Coward – helyett Hajdú Steve köszöntött minket, és szólt pár szót az előzményekről (melyet mind jól tudunk). Elmondta, hogy neki brit a felesége, és a konyhából érkező illatok alapján biztosított minket, hogy autentikus british ételek rotyognak odabenn.

Elsőként a spárgakrém leves érkezett a sült borjúvesével. A leves kitűnő volt, hozta a spárga egyedi ízét, amellett kellően krémes és bársonyos volt. A borjúvese adta meg az igazi egyediségét ennek a suppénak. Kicsit kérgesre volt pirítva (ahogy Mrs. Lipton előírta), de az íze olyan elegyet adott a spárgával, amit itt csupán betűkből jellemezni nem lehet.

A pompás első fogás

Következő fogásként a titokzatos és előkelő nevű Sole Veronique jött. Talán nem tévedek el nagyon, ha egyszerűen leírom: párolt halfilé paradicsomos zöldségágyon. Minket magyarokat a ragu-szerű zöldségágy talán kissé a lecsóra emlékeztet, ami valószínűleg nem véletlen. Viszont a párolt halfilével, és a díszítésül szolgáló szőlőszemekkel egész egyedi ízhatást ért el.

A hazai menüsorhoz szokott közönséget minden bizonnyal meglepte a következő tétel, amit mi desszertként tudunk elképzelni. Nos, itt a főfogás előtt felszolgált White Lady sorbet nem volt más, mint egy jeges-citromos édesség (a fagylat őse) kis vodkával nyakon öntve. A gasztronómiai szakirodalom szerint gyomornyugtatóként a főfogás előtt is szervírozható. Azt hiszem, megtette hatását.

Mylord, a vacsora tálalva van! – egy rendhagyó brit soirée Budapesten
A főfogás: báránysült mentaszósszal (a szerző fotója)

A főfogás

A fogások között Hajdú Steve szólt mindig pár keresetlen (és kellően humoros) szót, illetve a sorozat egy-egy epizódjából láthattunk részleteket. A főfogás előtt viszont egy teljesen XXI. századi kvízt vezetett le. Mobiltelefonon kellett fellépni egy kvízoldalra, ahol az étteremben elhelyezett kivetítőn olvasható kérdésekre on-line kellett igen gyorsan válaszolni (a megfelelő színű ábrára pöccintve) a telefon segítségével. Az nyert, aki minden kérdésre tudta a választ, és kellőképp gyors volt (nem csak a keze, hanem a mobilnetje is). A kvíz természetesen szerezett sorozatunk elemeiből állt össze, 13 kérdés erejéig. (Mabel órabérén sokan buktak, tessék utána nézni!) Az első 3 helyezett egy kétszemélyes wellness hétvégét nyert.

És jött a főfogás, Wilson kapitány javaslatát elfogadva, a báránysült menta szósszal. Hozzá Gál Tibor Pinot Noir-ja (mert a kapitány megmondta, hogy a Chatou Lafite nem megy a mentaszószhoz). Hát kérem, itt már kezdett erősen alakulni egyfajta gasztronómiai orgazmus… A köret burgonyapüré volt, ami majdnem úgy olvad a szájunkban, mint Mrs. Lipton piskótája, ha nem jobban! Pont annyira volt lágy, mint amennyire krémes, de szerényen idomult a mentaszószhoz, ami nem volt karakteres, így nem nyomta el a vajpuha báránysült egyedi ízvilágát. Nos, ez az a fogás, amiről vagy hosszú körmondatokban tudna írni az ember, vagy többet egy szót sem, mert úgysem adja vissza azt a kulináris élményt. Én ezt az utóbbit választom!

Kétféle desszert – szájíz szerint

Desszertként egyszerre kétfélét is hoztak, hogy ki-ki maga döntse el, melyik ízt szeretné utoljára hagyni a szájában. Az édes a híres tápióka puding volt áfonya öntettel, a sós pedig Stilton kék sajt (Őméltósága ajánlásával), hozzá pedig Amontillado száraz sherry. A tápióka egy alapvetően ízszegény, ám kissé a kókuszra hajazó fehér színű alkotás, nem csoda hát, ha Lady Levender kétféle ízt is kért Mrs. Lipton kiváló házi lekvárjából. Az áfonyával karöltve a tápióka kellemesen eltöltötte gyomrunkat, és aki még nem kóstolta, bizonyos vagyok benne, hogy felvette az étlapjára.

A Stilon kék sajt (amit a sajtok királyának is hívnak egyesek) olyasmi, amit nem lehet leírni. Főképp annak, aki szereti a sajtot. Én sem teszek kísérletet a leírásra, legyen elég annyi, hogy elfogyasztása után beállt az a bizonyos gasztronómiai orgazmus-állapot, amire már céloztam. És valóban: Mrs. Lipton büszke lenne az ARAZ konyhájára! – ahogy ezt a brit színészek a vendégkönyvbe is beírták.

Mylord, a vacsora tálalva van! – egy rendhagyó brit soirée Budapesten
Desszert: tápióka puding áfonya öntettel (a szerző fotója)

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről

Akár ez is tetszhet

Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében. A Google sütikkel elemzi a honlap forgalmát, és szabja személyre a hirdetéseket. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához. Elfogadom Több infó