Szalagos fegyver


Nincs hozzászólás A hüvely egyáltalán nem mindegy, hogy milyen méretű.

Lőszertöltőknek: Hol reteszel a zár?

Minden lőszertöltőnek tudnia kell, hogy a hüvely a lövés során alakváltozáson megy át. A lőporgázok nyomásának hatására a hüvely felfújódik, vagyis felveszi a töltényűrünk formáját. Erre több szempontból is szükségünk van: egyrészt szalagos fegyver tudja csak megfelelően szigetelni szalagos fegyver hátrafelé törni kívánó lőporgázt, másrészt a hüvely fala és a töltényűr fala közötti súrlódás csökkenti a zár terhelését.

Ezért nem hasznos a töltényűr vagy a hüvely felületének tükör simára történő polírozása.

szalagos fegyver hogyan lehet meggyógyítani a parazitákat a cystitisból

A hüvely azonban nem csak keresztmetszetében, hanem hosszában is változik. Ismerjük ezt a jelenséget mindannyian, akik magunk készítjük lőszereinket: a lőszer töltöttségétől és a hüvely formájától függően akár minden kilövés után trimmelnünk, azaz rövidítenünk kell a hüvelyt, hogy a CIP által meghatározott értékeken belülre kerüljön ismét a teljes hossz.

Szalagpatron fegyver utántöltő 15db 100-as ív 1500 lövéssel

Erre több szempontból is szükségünk van. Egyrészt ha a hüvelyt túl hosszúra hagyjuk, akkor a csőre töltéskor a hüvelyszájat az átmeneti kúp erősebben fogja a lövedékre peremezni, mint ahogy azt mi előre terveztük.

szalagos fegyver mi a helminthiasis, hogyan kell kezelni felnőtteknél

Az erősebb peremezés pedig nagyobb kihúzó erőt, a nagyobb kihúzó erő pedig nagyobb gáznyomást eredményez. Vagyis hiába használjuk a táblázat lövedékre, lőporra vonatkozó adatait, mégis meghaladhatjuk a megadott maximális gáznyomást.

szalagos fegyver paraziták élnek a gazdagépről

A pontos hüvelyhossz beállítás fontos a fegyver élettartamának növelése szempontjából is. Vannak olyan hüvely típusok, melyek esetében pontos hosszra van szükség, ahhoz, hogy a fegyver megfelelően reteszeljen.

Szalagos fegyver, Puskák, pisztolyok rendelés játék webáruház vásárlás játékbolt árak

Ha a hossz ennél kisebb, úgy a lövés aránytalanul terhelheti a zárat és a fegyver egyéb teherviselő alkatrészeit. Nézzük tehát, hogy hol reteszel a zár különböző hüvelytípusok esetében. Peremes hüvelyek A peremes hüvelyek a legrégebben használt hüvelytípusok.

Ez esetben a reteszelés a peremen történik. A rendszer nagy előnye, hogy a reteszelés nem függ a töltényűr méreteitől. Ez elsősorban hadifegyverek esetében igen kellemes szalagos fegyver, ugyanis a töltényűrt jóval nagyobbra lehetett készíteni, amely képes volt elnyelni így a szalagos fegyver által hagyott szennyeződést, s a cső takarítás nélkül is sokáig működőképes maradhatott.

Nem véletlen, hogy az orosz 7,62x54R lőszer, vagy a magyar vonatkozású 8x56R hadilőszer is ilyen, peremes kialakítású volt. Peremes hüvelyű lőszert tüzelnek általában a billenő csövű fegyverek is. Sok esetben a hornyolt hüvelyű lőszerek peremes változatát tüzelő fegyverek pl: 8×57 JS és 8x57JRS lőszerpáros kisebb gáznyomást bírnak, így hiába tölthető a két lőszertípus azonos szerszámkészlettel, mégis külön töltési adatokat kell alkalmaznunk.

szalagos fegyver a rossz lehelet tisztítja a beleket

A pisztoly lőszerek közül ide tartoznak olyan klasszikusok, mint a. Egyenes falú, hornyolt hüvelyek Magyarországon valószínűleg a 9 mm Luger lőszerből fogy a legtöbb a lőtereken. Ez a több, mint éves lőszer szépen kiállta az idők próbáját, és nagyszerűen alkalmas ma is mind szolgálati, mind sport célokra. A hüvely fala közel párhuzamos, a reteszelés a hüvelytalpon és a hüvelyszájon történik, így nagyon fontos, hogy a hüvelyhossz ne legyen se rövidebb, se hosszabb, mint a CIP által megadott érték.

Ha rövidebb, úgy a lövés pillanatában az ütőszeg benyomja majd előre a lőszert, mely eltávolodik így a zárfejtől.

Fegyver álcázó szalag - camo homok mintás

A lőpor belobbanása után a lőszer először ilyenkor üt egyet a záron miközben a lőszer hátramozdul, feleslegesen terhelve a zárat, és a fegyver szánját. Ha túl hosszú, akkor adogatási gond léphet fel, valamint az erősebb peremeződés problémája is jelentkezhet. E lőszertípusoknál pl. Ha a peremezés túl erős, úgy ugyanúgy túl mélyre csúszhat a lőszer a töltényűrben, mi a száj szaga ahogy a túl rövid hüvely esetében történhet.

Puskák pisztolyok kardok

Hornyolt, palack formájú hüvelyek Hornyolt, palack formájú hüvelyeket tüzelnek a legkedveltebb hazai vadászfegyverek. A régi csatalovak közül ide tartozik a Spr. Mindezen kaliberek közös ismertetőjegye, hogy a fegyver a hüvelytalpon és a hüvelyvállon reteszel, vagyis esetükben igen fontos a hüvelynyak és váll pontos méret visszaállítása. Adogatás szempontjából kicsit háklisabbak ezért hadi viszonylatban, de ez minket újratöltőket természetesen nem kell, hogy zavarjon. Szalagos, vagy magnum hüvelyek Önállóan a szalagos hüvely — mely szalagos fegyver felismerhető a hüvelytalp szalagos fegyver körbefutó övről —, nem jelenti azt, hogy a lőszer magnum, ahogy a szalag hiánya sem jelenti azt, hogy az adott lőszer nem tartozik a magnumok közé.

Fegyver álcázó szalag - camo homok mintás

A hüvelyen körbefutó szalagnak kettős szerepe van: egyrészt valóban létezik megkülönböztető feladata, vagyis a gyártók e módosítással tették lehetetlenné, hogy az egyébként azonos űrméretű, de nem a hagyományosnál nagyobb gáznyomásra tervezett fegyverbe betölthető legyen az erősebb lőszer.

Másrészt a körbe futó szalagnak szerepe van a reteszelésben is, ugyanis a szalagos hüvelyek esetében a fegyver a hüvelytalpon és a szalag felső peremén reteszel. Németh Balázs.