Szivféreg ultrahang.


Interjú Dr. Laczkó Tímeával a szívférgességről június 25, szombat Kedves Szivféreg ultrahang, megkérnélek, hogy pár szóban mutatkozz be. Laczkó Tímea vagyok, ben végeztem az Állatorvosi Egyetemen, szivféreg ultrahang lassan 3 éve praktizálok. A kezdetektől kisállat praxisban dolgozom, már az egyetemi évek alatt is jártam rendelőzni, úgyhogy sok mindent láttam, sok tapasztalatot gyűjtöttem, ami nagy előnyt jelentett a későbbiekben.

Mióta dolgozol itt a rendelőben? Mi a ti tapasztalatotok, a kutyák milyen arányban fertőzöttek mikrofiláriákkal, illetve a tulajdonosok hogyan állnak ehhez a kérdéshez? A tulajdonosok igazából azóta kezdenek ezzel a témával foglalkozni, amióta a média felkapott egy-két esetet, például a szegeden történteket, és minden fórumon erről lehetett hallani.

Tartalomjegyzék

Azelőtt kevesebb embert foglalkoztatott a dolog, leginkább azok kérdezték, akik külföldre utaztak, hogy mivel fertőződhet az állat, szivféreg ultrahang érdemes odafigyelni, hogyan tudnának védekezni ellene, stb.

De az utóbbi néhány hónapban egyre többen érdeklődtek és a prevencióra is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ezzel nagyjából egyidőben, tehát két és fél, három hónapja teszteljük aktívabban a kutyákat mikrofiláriára.

Anno az első szívférges esetünkbe is véletlenül botlottunk, egy rutin vérkép vizsgálat során mutatták ki a mikrofiláriákat és ezért kezdtük el tovább tesztelni.

 • Kerekférgek élnek
 • PetCity Állatorvosi rendelő - Kecskemét - Szívféreg szûrés (ELISA)
 • A mikrofiláriákat már egy rutin kenetvizsgálat során is észrevehetjük; a kenet széli részein nagyobb eséllyel lehet őket kimutatni, így ezen területet minden körülmények között érdemes külön is átpásztázni kis nagyítással.
 • Szívférgesség kimutatása, kezelése és megelőzése - 2.
 • Annelids paraziták
 • Noé Állatotthon Alapítvány - Folytatódik a szívférgesség
 • A kutyák szívférgessége - Mátyás Állatorvos Központ

A vizsgálatok alapján nálatok milyen arányú a pozitivitás, a vizsgált kutyáknak körülbelül hány százaléka fertőzött mikrofiláriával?

Ez egy kicsit nehéz kérdés, de körülbelül a tesztelt kutyák egyharmadának volt pozitív eredménye.

rossz lehelet széklet

Azok a tulajdonosok, akik megtudják, hogy a kutyájuk mikrofilária pozitív, mennyire lepődnek meg? Különös tekintettel arra, hogy egy olyan fertőzésről van szó, ami akár egy nagyobb problémát, szívférgességet is jelenthet.

hány parazita az emberi testben

Általában nagyon meglepődnek, egy kisebb traumaként élik meg. Egyes esetekben, mikor csomókat látunk a kutyán és felmerül, hogy bőrférgességről van szó, és kifejezetten erre vizsgáljuk, akkor persze előrevetítjük a gazdának ezt a lehetőséget is — ilyenkor nyilván kisebb a meglepetés.

pinworms szoptató anya

De amikor úgymond véletlenszerűen, egy rutin vizsgálat során derül ki, akkor nagy sokkot tud okozni és a tulajdonosok is intenzíven elkezdenek a kérdéssel foglalkozni: megkérdezik tőlünk, mi baja lehet a kutyának szóba jön a bőrférgesség és a szívférgesség ismilyen további vizsgálatokat lehet végezni, hogyan lehet védekezni; ha több kutya is van a családban, akkor azokat is el szokták hozni letesztelni.

Meglátásod szerint a tulajdonosok mennyivel inkább hajlandóak áldozni a megelőző spot on, illetve tablettás készítményekre, amikor kiderül, hogy szívférgesség is lehet a háttérben?

Interjú Dr. Laczkó Tímeával a szívférgességről

Ez nagyon változó. Úgy látom, hogy aki foglalkozik a kutyája egészségével és évente becsülettel elhozza beoltani, becsippeltette a kutyát, és megkap szivféreg ultrahang minden ellátást, amire szüksége van a kutyusnak, azok a tulajdonosok áldoznak a megelőzésre. A másik, aki csak a veszettség oltást adatja be, ami törvényileg kötelező — ők kevésbé áldoznak erre, sőt nem is nagyon vizsgáltatják mikrofiláriákra a kutyáikat.

férgek megelőzése gyermekektől kezdve bármilyen korban

Ha jól tudom, az elmúlt hónapokban több olyan esetetek is volt, amikor egy mikrofilária pozitív kutyáról szivféreg ultrahang, hogy szívféreggel vagy azzal is fertőzött. Tudnál mesélni róluk, hogyan derült ki, milyen kórelőzményi adatok szivféreg ultrahang rendelkezésetekre, amelyek esetleg erre irányították a figyelmeteket, vagy tényleg csak rutin vizsgálatok alkalmával, véletlenül derültek ki ezek az elváltozások?

Jelenleg négy szívférges kutyusunk van.

A kutyák szívférgessége

Az első egy beagle volt, akit egy telepről hoztak fel Budapestre. Eztán készíttettünk egy ultrahang vizsgálatot, ami negatív lett, tehát nem találtak semmilyen olyan elváltozást a szíven, ami a későbbiekben gondot jelenhetne.

a férgeket feloldó gyógyszer

Péterfia Dalmával konzultáltunk az ultrahangvizsgálat kapcsán, mert ő már több szívférges esetben is közreműködött, tőle kértünk tanácsot, és az első kutyát is az ő vezetésével kezdtük el kezelni.

Ez a beagle jelenleg szivféreg ultrahang van, másfél, két hónapja gazdához került, mostanában várjuk vissza a féléves kontroll vizsgálatra, ez a teszt fogja megmutatni, hogy sikeres volt-e a kezelés.

Szívférgesség, dirofilariosis

A második páciensünk egy westie, az ő kezelése még folyamatban van. A fajtamentők révén került a rendelőnkbe, egy külföldi hölgy fogadta volna örökbe és Dél-Afrikába utaztak volna, ennek kapcsán elég sok vizsgálatot kellett volna elvégeznünk — ekkor derült ki, hogy mikrofilária, gambar anatomi nemathelminthes szívféreg pozitív.

Őt is elkezdtük kezelni, másfél hónapja kapta meg a féregölő gyógyszert, azóta jól van, élénk, szerencsére nála sem lépett fel semmilyen mellékhatás. Rákosligeti Állatorvosi rendelő szívféreg kezelési protokoll 0. Ha meglesz a pénz, akkor elkezdjük a kezelést.

A kórokozó

A harmadik kutya egy vizsla, őt is fajtamentők hozták hozzánk — az ideiglenes gazdája jár a szivféreg ultrahang és hallott róla, hogy más szívférges kutyusokat is kezelünk.

Ez a vizsla már korábbról ismerten szívféreg pozitív, ennek megerősítésére végeztünk mi egy PCR vizsgálatot — ekkor derült ki, hogy bőrféreg fertőzöttsége is van.

Hogyan lehet a férgeket kiíratni a kutyánkból?

Az anyagi korlátok miatt kértek tőlünk egy árajánlatot a kezelésre, hogy eldönthessék, tudják-e vállalni vagy sem. Végül a kezelés mellett döntöttek, így megkezdtük az elő-antibiotikumos kúrát, a következő lépés pedig a féregellenes szer beadása lesz. Az anyagi korlátok miatt kértek tőlünk egy árajánlatot a kezelésre, hogy Kicsit részletesebben kifejtenéd, milyen protokoll alapján végzitek a kezelést?

 • Mellékhatások tabletták férgek
 • Interjú Dr. Laczkó Tímeával a szívférgességről | Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet
 • Előfordulása[ szerkesztés ] A szívférgesség a világ sok táján régóta ismert.
 • Felemás hírekkel jöttünk haza.
 • Antihelmintikum szoptatáshoz
 • Embert nem öl a szívféreg
 • Szívférgesség kimutatása, kezelés és megelőzése - 2. rész | Lőrinci Állatorvosi Rendelő

Hiszen egyre több szívférges eset fordul elő az országban, valószínűleg más szivféreg ultrahang is érdekel, hogyan megy ez nálatok. Péterfia Dalma instrukcióit követve, illetve az amerikai protokollt tanulmányozva, annak egy változtatott formáját alkalmazzuk jelenleg.

A vizsgálatok onnan indulnak, amikor mikrofilária pozitív eredményt kapunk, ekkor nézünk egy ELISA tesztet, ha ez is pozitív, akkor szoktunk kérni egy PCR tesztet is, megerősítésként. A tulajdonosnak ekkor adunk egy árajánlatot a kezelés várható összegéről, aki eldönti, tudja-e vállalni vagy sem. A tényleges kezelési protokoll egy 30 napos doxiciklin kúrával indul, ezt a tulajdonos otthon is be tudja adni, napi kétszer reggel és este. Az egy hónap letelte után kezdjük az Immiticide injekció-kezelést, ez altatott állapotban történik, a csípőizmokba, az első adag után 24 órával pedig egy ismétlő adagot adunk.

Szívférgesség kimutatása, kezelése és megelőzése - 2. rész

Ezt követi egy 30 napos szteroid kúra, majd a várakozás, hogy tényleg elpusztultak-e a férgek. Az amerikai irodalomban szó van vérhígító készítmény, illetve aszpirin adásáról — ezzel kapcsolatban Péterfia Dalma és az Amerikai Szívféreg Társaság American Heartworm Society tapasztalata megegyezik: szerintük nincs különösebb jelentősége, ezért ezt mi nem alkalmazzuk.

Az Immiticide negatív mellékhatásait pl. A z anyagiak tekintetében tudnál egy körülbelüli összeget mondani, hogy a teljes kezelés nagyjából mennyibe kerül?

Navigációs menü

Ha az előzetes vérvizsgálatokat is beleszámoljuk, akkor az első esetünk kezelése kb. Ehhez még hozzájön a folyamatos mikrofilária elleni kezelés, ami spot on-nal, vagy tablettával történhet Meglátásod szerint ezek a szívférges esetek növelték-e a praxisotok forgalmát, illetve népszerűségét?

vásároljon intoxikált Grodnoban

A hírnevét mindenféleképpen; a forgalmát szerintem nem, vagy nem látjuk, mert az eddigi esetek mind állatvédők gondozásában lévő kutyák voltak. Ott érezhető a változás, hogy a tulajdonosok érdeklődését felkelti a téma, hiszen az állatmentők több médiában meg tudnak jelenni, ezzel felhívják a figyelmet a szívférgességre, így többen hozzák a kutyáikat szűrővizsgálatra.

Mi a véleményed, mi a teendő azokkal a bizonyítottan szívférges kutyákkal, amelyeknek a tulajdonosa nem tudja finanszírozni a gyógykezelés költségeit? Ebben az esetben nagyon szivféreg ultrahang tájékoztatni a gazdát, hogy egy olyan dologgal állunk szemben, ami nagyon könnyen megfertőzheti a környezetében élő többi kutyát ha van a családban másik eb, vagy pl. Ez szokott egyébként az első kérdés lenni, hogy a szívférges kutyájától megfertőződhet-e ő is.

Fontos felhívni a gazdi figyelmét, hogy amennyiben nem tudja gyógykezeltetni a kutyát, akkor a megelőző készítményt ami a mikrofiláriákat pusztítja el, ezáltal megakadályozva, hogy a kutya tovább fertőzze környezetét havonta és az állat élete végéig adagolni kell!

Szívférgesség a kutyáknál

Úgy gondolom, hogy ez részünkről is és a tulajdonos részéről is nagy felelősséggel jár. Gondoljunk csak bele, a mi első páciensünk is Csongrád környékéről érkezett, ahol tudomásom szerint szintén végeztek szűrővizsgálatokat és a kutyák között szívféreg pozitív lett; ezek az állatok aztán elkerülnek az ország különböző részére, nem megfelelő kezelés mellett megfertőzhetik az ott élő többi kutyát, és így robbanásszerűen elterjedhet a betegség!

Ezért kiemelt jelentőségű a tulajdonosok pontos tájékoztatása, és amennyiben ezt a lehetőséget választja, az állat élete végéig folyamatosan kell adagolni a mikrofilária ellenes készítményt. Köszönöm a beszélgetést!